Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Alles aan de lichtpaal

Gemeenten richten zich steeds meer op het verzamelen van allerhande data, om die in te zetten voor verbetering van hun beleid. Beleid op het gebied van veiligheid, overlast, mobiliteit, afval, luchtkwaliteit, groenbehoud en weersomstandigheden. 

12 mei 2017

Wat gemeenten zich vaak nog niet realiseren, is dat ze al beschikken over de infrastructuur om al deze toepassingen te realiseren, namelijk door de inzet van het gemeentelijk lichtareaal. Het netwerk aan lantaarnpalen is bij uitstek geschikt om als een kerstboom opgetuigd te worden met allerhande sensoren om zodoende een aaneengesloten netwerk te vormen voor het vergaren van data. Lantaarnpalen kunnen worden uitgerust met camera’s, lichtmeters, luchtsnuffelaars. Zo zijn er inmiddels lantaarnpalen die, al snuffelend en metend, worden ingezet voor het opsporen van drugsafval, hondenpoep en fijnstof. En ze kunnen ook nog eens zelf melden wanneer een lampje stuk is of een sensor uitvalt.

Tal van bedrijven als Ziut, Eneco, Huawei, Luminex, Bouwfonds, Digistreet en Sustainer richten zich inmiddels op deze markt. En ook de TU Delft is nu bezig met een onderzoek hoe het gemeentelijk lichtareaal ingezet kan worden als ruggengraat van de smart city. Toepassingen te over. Maar nu nog de naam. Naarmate draagbare telefoons steeds meer handcomputers werden in plaats van telefoons, veranderde hun naam in smartphones. Nu lantaarnpalen steeds meer worden ingezet als dataverzamelaars in plaats van straatverlichting, is het ook tijd voor een nieuwe naam. En die is er al: Smart City Hubs.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie