Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Akkoord in Brabant over strenge regels veehouderij

Van gemeenten met veel vee verwacht de provincie dat ze voorlopig tegenhouden dat er in overbelaste gebieden nog extra dieren komen.

08 februari 2014

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben vrijdagavond laat ingestemd met strengere regels voor veehouders die nog willen uitbreiden. Van gemeenten met veel vee verwacht de provincie dat ze voorlopig tegenhouden dat er in overbelaste gebieden nog extra dieren komen.

Bouwstop loopt af

Door het besluit loopt binnenkort de bouwstop af die in september plotseling werd ingesteld. Brabantse boeren kunnen uitbreiden als ze voldoen aan bovenwettelijke normen en extra maatregelen nemen tegen bijvoorbeeld uitstoot van stank. In strijd met het voorstel van VVD-gedeputeerde Yves de Boer werd een strengere fijnstofnorm niet aangenomen.

Stallen weghalen in overbelaste gebieden

Ongeveer vijftien gemeenten vooral in de Peel en de Kempen gaan het komende half jaar overbelaste gebieden aanwijzen waar de situatie is geëscaleerd omdat er te veel stank is en de gezondheid van de bewoners gevaar loopt. In die gebieden moeten stallen worden verbeterd, veranderd of weggehaald. De betrokken gemeenten waarschuwden vrijdag dat zij nog niet in staat zijn om verkeerde ontwikkelingen tegen te houden.


Boeren en bewoners voeren actie

Varkenshouders demonstreerden vrijdagochtend bij het provinciehuis omdat ze menen dat zij de prijs gaan betalen voor het duurzame stuk vlees. Bewonersgroepen voerden actie omdat ze vrezen dat de veestapel toch blijft groeien.

Milieufederatie dreigt akkoord op te zeggen

De Brabantse Milieufederatie (BMF) is evenmin tevreden over de uitkomst en zelfs nijdig. Woordvoerder Geert Verstegen vreest dat de afspraken niet hard genoeg zijn om een uitbreiding van de veestapel in overbelaste gebieden te voorkomen. Het akkoord dat vorige maand werd gesloten met de boeren dreigt de BMF op te zeggen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Een boer die met 80 koeien de kost niet kan verdienen kan het met 300 koeien ook niet. De Nederlandse boer heeft al die mestrompslomp te danken aan de Brabantse boer. In Brabant is het nooit groot genoeg. En inderdaad, het is schandalig hoe weinig er voor agrarische producten wordt betaald. Boeren worden uitgeknepen en de rest die telt maar. Het is hier luilekkerland.
Toon
strenge regels ??? gemeente Berkelland heeft al folders laten drukken terwijl Raad van state hierover moet buigen .





http://www.gemeenteberkelland.nl/Actueel/Nieuws/ …









Dit bestemmingsplan is (nog) niet volledig onherroepelijk. Er lopen nog beroepszaken bij de Raad van State tegen dit plan.



http://www.gemeenteberkelland.nl/Actueel/Ruimtel …
Advertentie