of 59232 LinkedIn

Afvalprijs voor Horst a/d Maas, Woudenberg, Twenterand

Zij hebben in 2014 respectievelijk het meeste kunststofafval, glas en oud papier/karton ingezameld. Zij ontvingen daarvoor de Recycle Awards van Nedvang tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres in Utrecht.

Horst aan de Maas, Woudenberg en Twenterand hebben in 2014 respectievelijk het meeste kunststofafval, glas en oud papier/karton ingezameld. Zij ontvingen donderdagmiddag de Recycle Awards van Nedvang tijdens het Gemeentelijk Afvalcongres in Utrecht.

Beste inzamelresultaten

De drie gemeenten hebben de beste inzamelresultaten, volgens Nedvang, dat namens het Afvalfonds Verpakkingen de inzameling en recycling van verpakkingsafval monitort. Innovaties in de afvalinzameling dragen bij aan de goede resultaten, volgens Nedvan-directeur Dick Zwaveling. ‘Vooral bij de inzameling van kunststof zien we nog steeds veel ontwikkeling. Dat blijkt wel uit de nummers twee en drie, de gemeenten Steenwijkerland en Zwartewaterland. Daar wordt met omgekeerd inzamelen de afvalinzameling op z’n kop gezet, met als resultaat dat deze gemeenten met stip zijn gestegen op de ranglijst.’

 

Gebruikersgemak

Horst aan de Maas werkt met een diftarsysteem, waarbij de inwoners het kunststof verpakkingsafval verzamelen in een minicontainer. Met een hoog serviceniveau probeert de gemeente het de inwoners makkelijk te maken om afval te scheiden. Twee jaar geleden, toen de gemeente de Recycle Award ook al won, liet wethouder Birgit Op de Laak weten dat Horst aan de Maas streeft naar nog slechts acht kilo restafval per persoon per jaar. ‘We hebben maximaal ingezet op gebruikersgemak. Alles wordt aan huis opgehaald,’ zei Op de Laak toen. Op die aanpak klinkt overigens ook kritiek, omdat het veel ritten van de vuilniswagens vergt.

 

Fanatieke inzamelaars

In 2013 was de gemeente Woudenberg ook al genomineerd voor de Recycle Award Glas, maar ze greep toen net naast de prijs. De afgelopen jaren is de inzameling van glas stabiel hoog gebleven, volgens Nedvang. De gemeente Twenterand heeft al ruim tien jaar een constante, hoge opbrengst van papierinzameling. Dit gebeurt aan huis door scholen, verenigingen en kerken. Deze clubs zijn zo fanatiek dat Twenterand nu de beste inzamelende gemeente is geworden voor oud papier en karton, aldus Nedvang.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.