Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Afvalbedrijf vecht contract 61 gemeenten aan

Afvalbedrijf Shanks vecht opdracht van concurrent in Brabantse gemeenten aan.

15 juni 2012

Het langlopende contract dat 61 Brabantse gemeenten hebben met afvalbedrijf Attero moet onmiddellijk worden opgezegd. Het contract is in strijd met het aanbestedingsrecht; andere afvalbedrijven hebben geen eerlijke kans gekregen in Brabant. Dat betoogt concurrent Shanks in een rechtszaak.

Gemeenten gunden opdracht aan eigen afvalbedrijf

Deze maand doet de rechtbank naar verwachting uitspraak in de bodemprocedure. Eerder kreeg het bedrijf geen gehoor bij de voorzieningenrechter en het hof. Volgens Shanks had de opdracht voor het ophalen en verwerken van gft-afval voor de Brabantse gemeenten in 1995 moeten worden aanbesteed. Dat is niet gebeurd. De gemeenten gunden de opdracht aan het vuilbedrijf waarvan zij aandeelhouder zijn, inmiddels werkzaam onder de naam Attero.

Tarieven niet marktconform

Bovendien zijn de gemeenten akkoord gegaan met tarieven die niet marktconform zijn, waarmee sprake is van staatssteun en dus van oneerlijke concurrentie, betoogt Shanks. Op verzoek van Shanks heeft de Europese Commissie (EC) bij Attero opgevraagde informatie over tarieven bekeken en vergeleken. De EC constateert dat van staatssteun geen sprake lijkt te zijn.

Gemeenten balen ook

Zelf balen de Brabantse gemeenten overigens ook van de hoge tarieven waar ze nog tot 2017 aan vast zitten, niet alleen voor gft, ook voor restafval. Ze zijn daarover in gesprek met Attero, liet een woordvoerder van de gemeente Tilburg onlangs weten. Ze hebben echter niet de intentie om weg te gaan bij Attero of het contract te verbreken, aldus de gemeentewoordvoerder.

In strijd met aanbestedingsrecht

Shanks vindt dat de overeenkomst uit 1995 moet worden vernietigd omdat die in strijd is met het aanbestedingsrecht. En anders moet in elk geval een aanvulling op de overeenkomst worden geschrapt, die in 2010 is gesloten. Inzamelaar Attero heeft toen het contract met de verwerker van het gft-afval verlengd van 2012 tot 2017.

Gemeenten hadden geen keus

Conform de overeenkomst uit 1995 hadden de gemeenten geen andere keus dan die verlenging te steunen. De overeenkomst tussen gemeenten en Attero eindigt pas als Attero het contract met de verwerker eindigt, zo is vastgelegd. Attero mag dat contract tussentijds verlengen. Alleen met een hele goede reden en tegen betaling van een schadeclaim kunnen gemeenten van de overeenkomst af.

Schadeclaim

Als Shanks gelijk krijgt van de rechter, hangt de gemeenten een schadeclaim boven het hoofd van misgelopen inkomsten.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fred (ambtenaar) / ambtenaar
Goh, het gaat zeker slecht in de afvalbranche. Waar was Shanks al die jaren?
D. Bangma
Dan is mijn vraag: Was Shanks al actief in 1995, golden toen dezelfde aanbestedingsregels als heden ten dage. Waarom komt Shanks (als ze toen al bestonden) 17 jaar na Dato nog eens een keer op de proppen met deze poging om er een slaatje uit te slaan.



m.a.w. belachelijk wat die Shanks hier probeert en helemaal belachelijk als de rechter hen gelijk geeft.
P. van Wieken / accountmanager
Shanks zal het wel moeilijk hebben. Beetje jammer
Advertentie