Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Afsprakenlijst hoe te graven zonder schade

Tijdens graafwerkzaamheden kan er veel misgaan: een kabel kapot, waterleiding overmidden. Een lijst hoe te graven zonde schade helpt gemeenten schade en overlast te voorkomen.

25 januari 2013

Gemeenten proberen de overlast en kosten van het werken in de ondergrond te minimaliseren. Een lijst van good-practices hoe het beste kan worden omgegaan met leidingen en kabels is dan handig. 

Straat drie keer open

Iedereen kent de voorbeelden: een graafmachine trekt een stroomkabel kapot, een wijk zonder water omdat de leiding tijdens het leggen van glasvezelkabels is beschadigd, een straat die drie keer open wordt gemaakt omdat rioolwerkers en gasbedrijf langs elkaar heen werken. Vertraging, overlast en veel ergernis is het gevolg, om nog te zwijgen van de verspilling van gemeenschapsgeld.

Ieder op zijn manier

Gemeenten willen er dan ook graag een einde aan maken, maar uniforme, landelijk geldende werkafspraken ontbreken. ‘Dus doet elke gemeente dat op zijn eigen manier’, aldus beleidsadviseur Enrico van den Bogaard van het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen (GPKL). 'Het gevolg is een lappendeken van afspraken en procedures waar de netbeheerders en landelijk uitvoerende grondroerder mee te maken krijgen. En daarmee neemt de kans op schade, vertraging en overlast dan weer toe’.

Lijst met good pratices

Reden voor de GPKL om in samenwerking met alle belanghebbende koepelorganisaties om de tafel te gaan zitten om tot  uniforme werkafspraken te komen. Resultaat is onder meer een opsomming van zogenoemde good practices; ‘een bundeling van diverse richtlijnen, handreikingen en werkwijzen gericht op een goede omgang met kabels en leidingen in de openbare ondergrondse ruimte.’

Geen keurslijf

Van den Bogaard spreekt nadrukkelijk niet van een keurslijf maar van aanbevelingen. ‘Stel de gemeente wil snippergroen verkopen aan de bewoners, maar er liggen leidingen onder. In de Good Practices kan de ambtenaar dan zien welke stappen hij kan ondernemen om te voorkomen dat bewoners er een schuur op bouwen. Hij hoeft dan niet elke keer zelf het wiel uit te vinden.’

Modelverordening in de maak

De lijst staat op de site van de GPLK en hoort bij de Modelverordening Kabels en Leidingen die in de maak is. Deze ligt momenteel bij de VNG en zal na fiat verspreid worden. ‘De lijst van good practices mag daar juridisch gezien geen onderdeel van uitmaken, maar er wordt wel herhaaldelijk naar verwezen.’ 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Waterdrinker
@ Joke en Ceciel: Dat is precies de reden dat ook de CROW-publicatie over bomen en infra staat vermeld als één van de aanbevolen Good Practices in het GPKL-overzicht...
Waterdrinker
Het volledige overzicht van de Good Practices is te vinden op http://www.gpkl.nl/page/167/Good+Practice
Cees Fisser / verslaggever
Nog een tip voor het Gemeentelijk Platform Kabels en Leidingen (GPKL). Nogal wat gemeenten publiceren op hun internet bij een toelichting op de Wabo dat men vroeger voor verschillende handelingen (waaronder graven) allemaal verschillende vergunningen nodig had, maar dat men met de komst van de Wabo "nog maar één vergunning: de Omgevingsvergunning nodig heeft".

Helaas wordt vaak de volgende toevoeging vergeten: "Gaat u de (graaf)werkzaamheden uitvoeren in de buurt van oppervlaktewater (sloot, kanaal, rivier) of een waterkering (dijk, oever, kademuur) dan hebt u vaak ook een aparte vergunning nodig op grond van de Waterwet."

Een gewaarschuwd mens telt voor twee...
Joke / infothecaris
Het zou goed zijn als er direct informatie meegenomen zou worden over de schade aan bomen (boomwortels) door het graven, en hoe die schade zoveel mogelijk te voorkomen.
Ceciel van Iperen / Senior projectmanager Beheer Openbare Ruimte en Infrastructuur
@ Joke van der Ham: het voorkomen van schade aan bomen en boomwortels is zeker een belangrijk onderwerp. CROW heeft om die reden vorig jaar de publicatie 'Combineren van onder- en bovengrondse infrastructuur met bomen' uitgebracht, waarin alle informatie hierover is opgenomen. O.a. in samenspraak met het GPKL.

Waterdrinker
@ Cees Fisser:

Gebruik van de omgevingsvergunning: een terecht aandachtspunt. De mogelijkheid dat een omgevingsvergunning voor het opbreken van een weg nodig is, wordt dermate klein geacht, dat een verwijzing naar de omgevingsvergunning bewust is weggelaten in de modelverordening k&l. Bovendien is in geval van de Wabo de LSP niet uit te sluiten. Aldus de afweging van de opstellers.



Juist voor het graven nabij watergangen en -keringen is publicatie CROW 308 vervaardigd (als specifieke aanvulling de richtlijn Zorgvuldig graafproces; CROW 250); ook die is in het overzicht opgenomen.





Advertentie