Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Actie tegen op straat gooien brood

Speciaal voor mensen die vanwege hun geloof geen voedsel mogen weggooien, plaatste de gemeente Utrecht in sommige wijken al speciale kliko’s voor oud brood.

21 januari 2015

Rotterdam zet in de strijd tegen het weggooien van etenswaarden publieksvoorlichters in die langsgaan bij moskeeën en maatschappelijke verenigingen.

Ongedierte
‘Daarbij vragen wij de imams om in het vrijdaggebed regelmatig de noodzaak van een schone en veilige buitenruimte onder de aandacht te brengen’, zegt wethouder Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam). ‘Daarbij zit ook de boodschap dat het niet gewenst is om etensresten op straat te gooien. Dat trekt namelijk ongedierte aan, wat de gezondheid van kinderen in gevaar brengt’, aldus de wethouder.

Compost
Speciaal voor mensen die vanwege hun geloof geen voedsel mogen weggooien, plaatste de gemeente Utrecht in sommige wijken al speciale kliko’s voor oud brood. ‘In sommige geloofsovertuigingen geldt het gebod om geen voedsel weg te gooien’, zegt Philip ter Laak van Stadswerken. Kleine hoeveelheden oud brood aan de eendjes voeren, is volgens hem niet erg, maar de enorme hoeveelheden brood op straat en langs de gracht trekt ratten, meeuwen en schijtende eenden aan. ‘Ongedierte moeten we bestrijden, want het kan ook gevaar voor spelende kinderen opleveren.’ Het brood wordt tot compost verwerkt.

Hongerwinter
Ook Den Haag zamelt oud brood in. ‘Er zijn ook oudere autochtone Nederlanders die moeite hebben om oud brood weg te doen omdat ze de Hongerwinter hebben meegemaakt’, zegt Sarah van Nispen van de afdeling Afval en Schoon. In Den Haag gaan de broodkorsten naar de composteerinstallatie. Er is in Rotterdam een actieve bewoonster die flyers in verschillende talen uitdeelt en het broodprobleem onder de aandacht van haar medebuurtbewoners brengt. Eerdmans: ‘De gemeente communiceert zelf alleen in het Nederlands hierover.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

m.berkelaar
Als dochter van ouders die De Oorlog bewust hebben meegemaakt, heb ik juist geleerd geen voedselresten op straat te gooien, maar te gebruiken. Kul dat oudere mensen voedsel zouden weggooien, op straat of in de afvalbak, alleen met de hongerwinter als argument.

En het is de meeste buurtbewoners gewoon aan te leren verstandig met voedsel om te gaan, zodat ze weinig resten hebben. Het is de meeste buurtbewoners aan te leren die resten verstandig te gebruiken of weg te gooien.

Slechts enkelen kijken me aan alsof achter hun ogen De Grote Leegte begint, wanneer ik hen aanspreek op het voeren van meeuwen of nijlganzen. Maar die zullen wel vaker zo kijken, vrees ik. :-)

Peppie
Vogels/dieren etc hoeven geen extra eten. Van al dat over eten gaan ze dood! En wat gaan we met het rijst doen wat bij de bomen ligt? Ook inzamelen? Schei toch uit! Domvolk, gewoon je boodschappen beter inkopen dan hoef je ook niks weg te gooien. Je kan van oud brood ook tosti's maken of paneermeel!

En waarom wordt het altijd op straat gepleurd en niet in hun eigen tuin of balkon? Nou??!!! Omdat ze zelf ook heel goed weten dat het overlast geeft. BAH!
August Biels / gewezen ambtenaar
Etenswaarden? Schijtende eenden? Misschien een schrijver inzetten die de Nederlandse taal machtig is, en enig gevoel voor fatsoen heeft?
Hannes Haganum / kritisch lezer
Kwestie van inburgering : in plaats van Peking eend zetten we vaker de Haagse eend of de Rotjeknor-eend op het menu. Al dan niet met rijst of couscous. Zorg voor een goede quotering en het probleem lost zichzelf op. Als we dat ook met de ganzen doen, hebben we ook geen ganzenplagen meer. Gewoon heerlijk, Hollandse rotgans op het menu als delicatesse. De Hollandse keuken kan wel een oppepper gebruiken, evenals de betere horeca in dit land. We blijven ganzen zien overtrekken en fourageren, maar hun aantal blijft in overeenstemming met de natuurlijke habitat.
Advertentie