Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Achterhoek wil meer aandacht voor krimp

Gemeenten in de Achterhoek vinden dat de provincie Gelderland te weinig oog heeft voor de impact die de bevolkingskrimp heeft op de gemeenten in de Achterhoek.

24 oktober 2012

De gemeenten in de Achterhoek vinden dat de provincie Gelderland te weinig oog heeft voor de impact die de bevolkingskrimp heeft in de gemeenten. In een brief aan Provinciale Staten (PS) vragen ze de urgentie die de problematiek voor de gemeenten heeft, niet te onderschatten.

Krimp van meer dan 10 procent

PS spreken woensdag over een startnotitie waarin Gedeputeerde Staten (GS) uiteenzetten wat de rol en inzet van de provincie is om de krimp het hoofd te bieden. In de Achterhoek daalt tot 2040 het inwoneraantal van bijna 300.000 naar 280.000. Het zijn vooral de gemeenten Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Bronckhorst die hierdoor hard worden getroffen; de krimp bedraagt daar meer dan 10 procent.

Landelijk gebied geen prioriteit

In de notitie wordt onvoldoende onderstreept wat de brede, diepe impact daarvan is op de gemeenten, zegt Wilma Stortelder namens Regio Achterhoek. Zo heeft de provincie in de lijst met prioriteiten niet het landelijk gebied opgenomen. ‘Terwijl daar de impact heel groot is van boerenbedrijven die worden stopgezet en bedrijven die vrijkomen zonder zicht op nieuwe invulling.’

Effecten op sociaal gebied

Ook missen de gemeenten in de notitie aandacht voor de effecten op sociaal gebied. Stortelder: ‘De provincie bekijkt de krimp vooral vanuit economisch en ruimtelijk oogpunt. Maar wat betekent het dat er straks voor veel gezinnen geen scholen meer om de hoek zijn en dat er minder huisartsen zijn?’ Er zijn wel ideeën over innovatieve oplossingen om de zorg anders te organiseren, maar daarvoor heeft de provincie onvoldoende aandacht, vinden de regiogemeenten.

Geen extra geld

In de notitie melden GS dat zij – ‘naast de huidige inzet’- geen extra geld vrijmaken om de krimp te bestrijden. ‘Via de diverse programma’s worden nu al middelen ingezet die ook krimpgerelateerde vraagstukken raken’, aldus GS. Als toch extra geld nodig is, dan zullen GS daar in een voorstel aan PS om vragen. Voor de regiogemeenten is het echter onduidelijk hoe de provincie uitvoering wil geven aan de voorstellen en prioriteiten uit de notitie, zegt Stortelder. ‘Een financiële onderbouwing staat er niet in.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Gelukkig gaan zeven gemeenten in Delfzijl kijken hoe die de krimp opvangen. Niet lullen maar poetsen en eerst zelf je nek uitsteken. Dan volgt de provincie vanzelf wel. En vooral ophouden met denken in groei.
True
ik lees nooit iets over groei gerelateerde vraagstukken, maatregelen om groei te bestrijden, de brede, diepe impact van opgedrongen groei op het collectieve welbevinden.
Advertentie