Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

550 Tuinen in Goor vervuild met asbest uit fabriek

Het is waarschijnlijk dat 550 particuliere voortuinen afgegraven moeten worden. Ook het openbaar groen in de wijk moet worden gesaneerd.

02 november 2013
De bodem van een woonwijk in het Twentse Goor is vervuild met asbest. Het is waarschijnlijk dat 550 particuliere voortuinen afgegraven moeten worden. Ook het openbaar groen in de wijk moet worden gesaneerd.
Groot deel nieuwbouwwijk vervuild Dat meldden de gemeente Hof van Twente, waar Goor bij hoort, en de provincie Overijssel vrijdag. Beide overheden lieten dit jaar mogelijke asbestverontreiniging in de wijk 't Geimink inventariseren. Daaruit is gebleken dat een groot deel van de tuinen in de nieuwbouwwijk is vervuild.
Voormalige asbestfabrik Eternit

Het asbest is waarschijnlijk afkomstig van de voormalige asbestfabriek Eternit in Goor. Provincie, gemeente en Rijk hebben al ruim 34 miljoen euro uitgetrokken om de wijk te saneren.

De gemeente heeft laten vastleggen hoe de particuliere percelen er precies uitzien en waar bebouwing staat. Komend jaar gaan specialisten sleuven graven en grondmonsters nemen om te bepalen waar en hoe sanering moet plaatsvinden. Het staat al vast dat er op sommige plekken gesloopt moet worden. De sanering zelf gebeurt tussen 2015 en 2017.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ingeborg Kriegsman / adviseur
Vreemd, hoe dit nu ineens in het nieuws komt. De verontreiniging is namelijk al een poosje bekend, zie onderstaand bericht uit maart 2013:

Bodemsanering 't Gijmink

De uitgevoerde bodemsanering is een onderdeel van de herstructurering van een deel van de woonwijk ‘t Gijmink te Goor. Deze herstructurering is gepland voor de periode tussen 2006 en 2015 en vindt gefaseerd plaats. De herstructurering zal plaatsvinden in tien fasen.

Sloop en bodemonderzoek

De huidige woningen worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De sloop van de eerste woningen is uitgevoerd in 2006; de sloop van de laatste woningen is voorzien in 2015. Daarnaast zal in een groot deel van de wijk het riool worden vervangen en wordt de bestrating vernieuwd. Voorafgaand aan de start van de herstructurering is bodemonderzoek uitgevoerd. Daarin is sprake van van ernstige bodemverontreiniging met asbest zonder saneringsurgentie.
Brilletje! / nvt
Provincie Drenthe, gemeente Hoogeveen !

Laten we er niet om heen draaien, overal komen we de vervuiling tegen. Hollandscheveld ,Elim ik weet dat daar de overheid, gemeente Hoogeveen en de provinciale bestuurders jaren lang hun ogen hebben toegeknepen. Vriendjes politiek, de rotzooi moest onder de zoden! De gevolgen zijn langzamerhand niet meer te overzien. Waar krijgen de mensen de ziekte's van! Elkaar iets wijsmaken heeft geen zin. Ik noem het fatale blunders, dit had nooit mogen gebeuren. Honderden wagens vuil uit de ziekenhuizen. Auto's bromfietsen diepvriezers koelkasten, dumpen maar! Maar wie draait straks voor dit zwalkende belijd op. Wie word hier de dupe van . De gevolgen zijn inmiddels kenbaar. Bestuurders zwijgen, Aan hun wijk zou geen vervuiling zijn. Met alle respect, zou er niet willen wonen,deze woningen zijn geen stuiver meer waard! Al is de leugen nog zo snel, die vervuiling kenmerkt zich wel! Vriendelijke groet, klokkenluider misbruik & corruptiepraktijken Hoogeveen Drenthe . H. Okken.
Jan
Zelden had een plaats zo'n toepasselijke naam. Goor.
Advertentie