Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

40 procent Nederlanders wil niet betalen voor klimaat

Ruim 40 procent van de Nederlanders wil vrijwel niets bijdragen aan maatregelen om de CO2-uitstoot te verlagen. Een kwart geeft aan daar meer dan 50 euro per maand voor over te hebben. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

09 december 2018
klimaat-geld-groen.1.JPG

Ruim 40 procent van de Nederlanders wil vrijwel niets bijdragen aan maatregelen om de CO2-uitstoot te verlagen. Een kwart geeft aan daar meer dan 50 euro per maand voor over te hebben. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Verschillen groot

Vooral de kiezers van PVV (83 procent) en FvD (75 procent) willen zo goed als niets bijdragen. Binnen de coalitie zijn de verschillen ook groot. Bij het CDA wil bijna 50 procent niet meer betalen, bij de VVD is dat 36 procent en bij D66 6 procent.

Uitstoot

Toch maakt 63 procent van de Nederlanders zich zorgen over de opwarming van de aarde. Zeven op de tien ondervraagden denken dat de mens daarvoor verantwoordelijk is. Twee derde wil dat voor het jaar 2050 de CO2-uitstoot met 95 procent wordt gereduceerd ten opzichte van 1990, zoals in de nieuwe Klimaatwet is afgesproken. In 2030 moet de reductie al 49 procent zijn.

Afdwingbaar

De helft van de ondervraagden wil dat dit een streefcijfer is en een op de drie vindt dat dit percentage juridisch afdwingbaar moet zijn. Ook nu wereldwijd de CO2-uitstoot nog stijgt, vindt ruim de helft dat Nederland de ingeslagen weg moet voortzetten en niet moet gaan stoppen of matigen. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bond / Adviseur
Tja, de energiebelasting is de laatste jaren al enorm gestegen en de CO2 uitstoot ook.

En wat voor draagvlak verwacht je als huurders met een laag loon steeds meer belasting op energie moeten betalen voor EUR 6.000 subsidie aan mensen die zich wel een nieuwe elektrische auto kunnen veroorloven.

En als die belasting nou zou terugvloeien naar diegene die zijn huis echt van het gas af wil hebben, maar nee, dat mag iedereen zelf bekostigen.
Paul / projectleider
Ach als je de hardwerkend belasting betaler vraagt of hij belasting wil betalen zal ook een flink deel naar z'n buurman wijzen...



Gaat er om wat je er voor terug mag verwachten, en die energiebelasting is niet het mooiste voorbeeld van echte vergroening...
Hans / afdelingsmanager
De enige prioriteit van de overheid is het zoeken naar en vinden van een alternatief verdienmodel zodra het aardgas wordt afgeschakeld. Zonne-energie is nooit een prioriteit geweest: anders was er al lang gebruik gemaakt van de duizenden vierkante kilometers aan platte daken en zonne-energie. Maar dat is iets dat de overheid per se niet wil, want ze verdient er niets aan. En de rest is allemaal holle woorden en beleidsgelul!
Advertentie