of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Amsterdam wil beginnende docenten naar de stad lokken door ze een handje te helpen op de woningmarkt. Leraren krijgen voorrang bij de toewijzing van honderd sociale huurwoningen, maakte de gemeente bekend.

  Amsterdam doet proef met woningregeling voor leraren

  3 reacties

  Amsterdam wil beginnende docenten naar de stad lokken door ze een handje te helpen op de woningmarkt. Leraren krijgen voorrang bij de toewijzing van honderd sociale huurwoningen, maakte de gemeente bekend.

 • Rondom vliegbasis Gilze-Rijen komen 201 huizen in aanmerking om te worden aangepast vanwege de overlast door het vliegverkeer. Het ministerie van Defensie schrijft dat in een toelichting op het concept-luchthavenbesluit dat binnenkort openbaar wordt gemaakt.

  Huizen bij luchtmachtbasis Gilze-Rijen aangepast

  2 reacties

  Rondom vliegbasis Gilze-Rijen komen 201 huizen in aanmerking om te worden aangepast vanwege de overlast door het vliegverkeer. Het ministerie van Defensie schrijft dat in een toelichting op het concept-luchthavenbesluit dat binnenkort openbaar wordt gemaakt.

 • Volgens de Overijsselse CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum is het hoog tijd de banden met Duitsland aan te halen, nu het regeerakkoord van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen voor het eerst ingaat op de belangrijke relatie met Nederland. ‘Het klinkt wat gechargeerd, maar Oost-Nederland kan het centrum van Europa worden.’

  ‘Oost-Nederland kan centrum van Europa worden’

  Nu het regeerakkoord van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen voor het eerst ingaat op de belangrijke relatie met Nederland is het volgens de Overijsselse CDA-gedeputeerde Eddy van Hijum hoog tijd de banden met Duitsland aan te halen. ‘Het klinkt wat gechargeerd, maar Oost-Nederland kan het centrum van Europa worden.’

 • Brabant is naar eigen zeggen de eerste provincie die geld steekt in een gezonde leefplek voor kinderen. De Brabantse SP-gedeputeerde Johan van den Hout zegt dat groene schoolpleinen verschillende voordelen hebben. Ze zijn gezond en aantrekkelijk en zijn een plek waar kinderen en ouders ook na schooltijd graag nog zijn.

  Provincie Brabant subsidieert groen schoolplein

  2 reacties

  De provincie Noord-Brabant opent in het voorjaar een subsidieloket voor scholen die de stoeptegels van het schoolplein halen en inwisselen voor gras, bomen, struiken, bloemen en groenten. Voor de komende vier jaar stelt de provincie in totaal 1,6 miljoen euro beschikbaar en met dat bedrag kunnen ten minste 160 schoolpleinen worden omgetoverd.

 • De winkelleegstand is in 2017 voor het derde jaar op rij gedaald. Vooral grote steden en boodschappencentra aan de rand van de stad profiteren van de aantrekkende economie. In middelgrote steden en kleinere stadscentra blijft de leegstand echter nog hardnekkig en steeg die zelfs licht.

  Winkelleegstand daalt nog lang niet overal

  De winkelleegstand is in 2017 voor het derde jaar op rij gedaald. Vooral grote steden en boodschappencentra aan de rand van de stad profiteren van de aantrekkende economie. In middelgrote steden en kleinere stadscentra blijft de leegstand echter nog hardnekkig en steeg die zelfs licht.

 • Nadat eerder maandag staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) stelde dat ook in dit nieuwe plan de kosten zes keer hoger zijn dan de verwachte baten, verwerpt Limburg de plannen om dezelfde reden. Het Samenwerkingsverband IJzeren Rijn Midden-Limburg en de provincie Limburg vinden verder dat het nu voorgestelde tracé een flinke impact heeft op leefbaarheid en natuur. Bovendien heeft Limburg er alleen maar nadeel van.

  Limburg ziet niets in nieuw plan IJzeren Rijn

  2 reacties

  Limburg ziet niets in de nieuwste Belgische plannen voor het weer in gebruik nemen van de IJzeren Rijn. Dat is de spoorverbinding tussen Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied. Die lijn is al sinds 1991 buiten gebruik, maar de Belgen willen het tracé weer opengooien via Roermond en Venlo. Kosten zo'n 770 miljoen euro.

 • Van de zeven gemeenten die deelnemen aan het Nationaal Smart City Living Lab-programma voor 2017-2018 heeft inmiddels een gedeelte sensoren geplaatst. Tijdens het experimenteren lopen de deelnemers logischerwijs tegen verschillende obstakels aan.

  Landelijk smart city-programma noodzaak

  Van de zeven gemeenten die deelnemen aan het Nationaal Smart City Living Lab-programma voor 2017-2018 heeft inmiddels een gedeelte sensoren geplaatst. Tijdens het experimenteren lopen de deelnemers logischerwijs tegen verschillende obstakels aan. Initiatiefnemer Hans Nouwens is van mening dat er voor gemeenten een grootschalig landelijk programma moet komen, zodat smart city-toepassingen in de sneller en goedkoper kunnen worden ingezet.

 • Het bedrijf Custom Powders moet op last van de gemeente Helmond voorlopig stoppen met het verwerken van GenX. Deze giftige stof is in de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel terechtgekomen en onderzoek heeft uitgewezen dat het afkomstig is van Custom Powders.

  Helmond legt verwerking GenX stil

  3 reacties

  Het bedrijf Custom Powders moet op last van de gemeente Helmond voorlopig stoppen met het verwerken van GenX. Deze giftige stof is in de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel terechtgekomen en onderzoek heeft uitgewezen dat het afkomstig is van Custom Powders.

 • Zaanstad wil de verduurzaming versnellen via de oprichting van de energiemarktplaats Zaanse Groene. Bewoners die meer energie opwekken dan ze zelf nodig hebben, kunnen die voortaan zelf via het lokale energieplatform gaan verkopen. Of die daar afnemen van een basisschool of een sportclub.

  Zaanstad pioniert met marktplaats voor energie

  Zaanstad wil de verduurzaming versnellen via de oprichting van de energiemarktplaats Zaanse Groene. Bewoners die meer energie opwekken dan ze zelf nodig hebben, kunnen die voortaan zelf via het lokale energieplatform gaan verkopen. Of die daar afnemen van een basisschool of een sportclub.

 • Een onafhankelijke bemiddelaar moet bij Eneco voor een oplossing gaan zorgen in het conflict tussen de aandeelhouders en commissarissen van het energiebedrijf. Het idee werd vrijdag al geopperd op een speciaal belegde aandeelhoudersvergadering. Inmiddels is duidelijk dat beide partijen het voorstel steunen. Wie de bemiddelaar wordt, is nog niet bekend.

  Bemiddelaar moet conflict Eneco vlot trekken

  Reageer

  Een onafhankelijke bemiddelaar moet bij Eneco voor een oplossing gaan zorgen in het conflict tussen de aandeelhouders en commissarissen van het energiebedrijf. Het idee werd vrijdag al geopperd op een speciaal belegde aandeelhoudersvergadering. Inmiddels is duidelijk dat beide partijen het voorstel steunen. Wie de bemiddelaar wordt, is nog niet bekend.

 • De sector voor elektrisch vervoer in Nederland groeit. Volgens Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is de productie van elektrisch vervoer en de toegevoegde waarde in 2015 en 2016 met 40 procent gestegen. Het aantal banen steeg naar 3730 fte eind 2016.

  Sector elektrisch vervoer in Nederland groeit

  De sector voor elektrisch vervoer in Nederland wordt steeds groter. Volgens Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is de productie van elektrisch vervoer en de toegevoegde waarde in 2015 en 2016 met 40 procent gestegen. Het aantal banen steeg naar 3730 fte eind 2016.

 • Een taskforce onder leiding van Winnie Sorgdrager moet de circulaire economie een impuls gaan geven. De Taskforce herijking afvalstoffen gaat belemmeringen in wetgeving én de regimes van vergunningverlening, toezicht en handhaving tegen het licht houden. Eind 2019 rapporteert Sorgdrager haar bevindingen aan het kabinet.

  Sorgdrager leidt nieuwe taskforce circulaire economie

  Een taskforce onder leiding van Winnie Sorgdrager moet de circulaire economie een impuls gaan geven. De Taskforce herijking afvalstoffen gaat belemmeringen in wetgeving onderzoeken en de regimes van vergunningverlening, toezicht en handhaving tegen het licht houden. Eind 2019 rapporteert Sorgdrager haar bevindingen aan het kabinet.  

 • Het Keizer Karelplein in Nijmegen is maandag uitgeroepen tot de meest verkeersonveilige plek van Nederland. Maar het lijkt erger dan het is, vindt gemeente Nijmegen.

  Gemeente Nijmegen: Karelplein lijkt erger dan het is

  5 reacties

  Het Keizer Karelplein in Nijmegen is maandag uitgeroepen tot de meest verkeersonveilige plek van Nederland. Maar het lijkt erger dan het is, vindt gemeente Nijmegen. ‘Bij de ruim tachtig ongelukken tussen 2014 en 2017 raakten maar drie mensen gewond, twee fietsers en een automobilist. De rest was blikschade, waar de politie niet eens meer aan te pas komt’, aldus de woordvoerder van verkeerswethouder Harriët Tiemens.

 • In navolging van de gemeente Den Haag begint ook Rotterdam deze maand een sloopregeling voor vervuilende brommers en scooters. Eigenaren van een brom- of snorfiets van voor 2010 komen in aanmerking voor een premie van 300 euro als zij die ter vernietiging aanmelden. Eerder voerde de Maasstad al een succesvolle sloopregeling voor vieze auto’s in.

  Ook Rotterdam pakt vervuilende scooters aan

  In navolging van de gemeente Den Haag begint ook Rotterdam deze maand een sloopregeling voor vervuilende brommers en scooters. Eigenaren van een brom- of snorfiets van voor 2010 komen in aanmerking voor een premie van 300 euro als zij hun vervoermiddel ter vernietiging aanmelden. Eerder voerde de Maasstad al een succesvolle sloopregeling voor vieze auto’s in. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu