of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Transformatie van winkels, kantoren en fabriekspanden heeft in 2016 in totaal ruim 8.000 nieuwe woningen opgeleverd, het hoogste aantal in de afgelopen vijf jaar. Eindhoven was vorig jaar koploper transformeren met 785 woningen, zo’n 40 procent van de in 2016 in de gemeente opgeleverde woningproductie. Ook in Amsterdam (585) en Den Haag (485) kregen veel panden een woonfunctie.

  Transformatie gebouwen in 2016 naar nieuw record

  Transformatie van winkels, kantoren en fabriekspanden heeft in 2016 in totaal ruim 8.000 nieuwe woningen opgeleverd, het hoogste aantal in de afgelopen vijf jaar. Eindhoven was vorig jaar koploper transformeren met 785 woningen, zo’n 40 procent van de in 2016 in de gemeente gerealiseerde woningproductie. Ook in  Amsterdam (585) en Den Haag (485) ontstonden zo veel nieuwe woningen.  

 • Gemeenten gaan niet efficiënt om met hun uitgaven aan wegbeheer. De kosten kunnen bij de helft van de gemeenten naar schatting met 20 procent omlaag. Dat zou in theorie een jaarlijkse besparing opleveren die kan oplopen tot honderden miljoenen euro’s. Bij provincies ontbreekt het aan consistentie in de kostencijfers om uitspraak te kunnen doen over hun doelmatigheid.

  Gemeenten geven onnodig veel geld uit wegbeheer

  Gemeenten gaan niet efficiënt om met hun uitgaven aan wegbeheer. De kosten kunnen bij de helft van de gemeenten naar schatting met 20 procent omlaag. Dat zou in theorie een jaarlijkse besparing opleveren die kan oplopen tot honderden miljoenen euro’s. Bij provincies ontbreekt het aan consistentie in de kostencijfers om uitspraak te kunnen doen over hun doelmatigheid.

 • De provincie Noord-Brabant heeft vrijdagavond laat ingestemd met een breed pakket maatregelen om veehouders te steunen op weg naar een milieuvriendelijker bedrijf. In totaal komt voor de boeren 75 miljoen euro beschikbaar.

  Brabant trekt 75 miljoen uit voor steun boeren

  1 reactie

  De provincie Noord-Brabant heeft vrijdagavond laat ingestemd met een breed pakket maatregelen om veehouders te steunen op weg naar een milieuvriendelijker bedrijf. In totaal komt voor de boeren 75 miljoen euro beschikbaar.

 • Dit jaar zullen er waarschijnlijk vergunningen voor 65.000 huizen worden afgegeven. Dat is weliswaar een toename ten opzichte van 2016, maar onvoldoende om de druk op de woningmarkt te verlichten. Daarvoor zijn jaarlijks voorlopig 80.000 tot 90.000 nieuwe woningen nodig.

  Vliegende brigade voor impuls bouw

  Gemeenten hebben te weinig capaciteit om bouwplannen op tijd te kunnen beoordelen. Daardoor loopt de woningbouwproductie steeds verder achter op de vraag naar woningen, concludeert Bouwend Nederland.

 • Deze week startte Europa's grootste afvalverwerker AVR in Rozenburg met de bouw van een scheidingsinstallatie. Vanaf medio 2018 gaat de installatie plastic verpakkingsafval en drankkartons afscheiden uit restafval. Pas daarna wordt het restafval verbrand. Al ver voor de eerste paal de grond in ging, meldden zich gretig de eerste gemeenten.

  Grote steden gaan afval nascheiden

  Deze week startte Europa's grootste afvalverwerker AVR in Rozenburg met de bouw van een scheidingsinstallatie. Vanaf medio 2018 gaat de installatie plastic verpakkingsafval en drankkartons afscheiden uit restafval. Pas daarna wordt het restafval verbrand. Al ver voor de eerste paal de grond in ging, meldden zich gretig de eerste gemeenten.

 • De gemiddelde Woz-waarde van woningen is in 2017 voor het tweede jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2017 bedroeg de gemiddelde Woz-waarde 216 duizend euro per woning, 3,3 procent hoger dan een jaar eerder. In Amsterdam ligt de woningwaarde ruim 11 procent boven het hoogste niveau van 2010. Dat meldt het CBS op basis van de meest recente cijfers

  Woz-waarde plust met ruim 3 procent

  4 reacties

  De gemiddelde Woz-waarde van woningen is in 2017 voor het tweede jaar op rij gestegen. Op 1 januari 2017 bedroeg de gemiddelde Woz-waarde 216 duizend euro per woning, 3,3 procent hoger dan een jaar eerder.

 • De ambitie die het kabinet heeft uitgesproken op het gebied van klimaat en energie dreigt te blijven steken in de regio. Bij veel gemeenten ontbreekt het aan capaciteit en kennis om de energietransitie overtuigend ter hand te nemen. Ook wordt het bedrijfsleven nog te weinig betrokken bij regionale klimaatdoelstellingen

  Regionale energietransitie komt niet van de grond

  De ambitie die het kabinet heeft uitgesproken op het gebied van klimaat en energie dreigt te blijven steken in de regio. Bij veel gemeenten ontbreekt het aan capaciteit en kennis om de energietransitie overtuigend ter hand te nemen. Ook wordt het bedrijfsleven nog te weinig betrokken bij regionale klimaatdoelstellingen.

 • De tarieven zijn nog niet definitief vastgesteld, maar de trend is duidelijk: de gematigde stijging waar al een aantal jaren sprake van is, zet ook in 2018 door.

  Stijging belastingen waterschap

  Een gezin met een eigen woning betaalt in 2018 gemiddeld 4,50 euro meer aan de waterschappen dan in 2017. Dat blijkt uit een prognose van de Unie van Waterschappen. Dat is een stijging van 1,4 procent, exact gelijk aan de inflatie die door het Centraal Planbureau voor 2018 wordt verwacht. Gemiddeld betaalt een gezin volgend jaar ongeveer 325 euro aan waterschapsbelastingen. 

 • Wordt het de grutto of het langzaam verdrogende boomblad? De repliek op de plaatselijke kerk of toch dat diervriendelijke landmark? Alle Amstelveners kunnen tot en met 14 november stemmen over vier sterk verschillende ontwerpen voor de nieuwe fietsbrug over de A9. Het ontwerp met de meeste burgerstemmen zal door de gemeente worden gerealiseerd.

  Amstelveners stemmen over favoriete fietsbrug

  Wordt het de grutto of het langzaam verdrogende boomblad? De repliek op de plaatselijke kerk of toch dat diervriendelijke landmark? Alle Amstelveners kunnen tot en met 14 november stemmen over vier sterk verschillende ontwerpen voor de nieuwe fietsbrug over de A9. Het ontwerp met de meeste burgerstemmen zal door de gemeente worden gerealiseerd. 

 • Arnhem was van plan om vanaf 2019 dieselauto's van vóór 2004 te weren uit de binnenstad. Dat is een strengere limiet dan die in Amsterdam, Utrecht en Den Haag geldt. Invoeren van de zone zou ruim een half miljoen euro gaan kosten. Een raadsmeerderheid vindt echter net als de KNAC dat het positieve effect van een milieuzone tot nu toe niet hard is aangetoond.

  Uitstel milieuzone Arnhem

  3 reacties

  De strengste milieuzone van Nederland, die vanaf 2019 in Arnhem zou gaan gelden, gaat voorlopig niet door. De gemeenteraad wil eerst laten onderzoeken of het een effectieve maatregel is om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. De Koninklijke Nederlandse Automobiel Club (KNAC) noemt het uitstel dinsdag 'uitstekend'. Volgens de club is een milieuzone ‘niet meer dan symboolpolitiek’.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu