of 59232 LinkedIn

Nieuws

 • Kees Jan de Vet (CDA) is sinds 1 september dijkgraaf van het waterschap Brabantse Delta. Zijn keuze voor het dijkgraafschap is vooral ingegeven door zijn overtuiging dat waterschappen en gemeenten het klimaatbeleid in de Lage Landen zullen gaan vormgeven.

  ‘Iedere gemeente een klimaatwethouder’

  Dijkgraaf Kees Jan de Vet (Brabantse Delta) pleit ervoor dat elke gemeente na de raadsverkiezingen een aparte wethouder voor klimaat benoemt. ‘Het klimaat is het grootste bestuurlijke vraagstuk in Nederland.’

 • Geld dat gemeenten via giro 5125 ter beschikking stellen voor hulp aan Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba zal voor de helft worden gebruikt voor projecten die zijn gericht op structurele wederopbouw van de door de orkaan Irma getroffen eilanden.

  Helft noodhulp gemeenten naar wederopbouw St. Maarten

  Geld dat gemeenten via giro 5125 ter beschikking stellen voor hulp aan Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba zal voor de helft worden gebruikt voor projecten die zijn gericht op structurele wederopbouw van de door de orkaan Irma getroffen eilanden.

 • Met de Maatschappelijk Vastgoed Scan hoopt BNG Bank gemeenten meer inzicht te geven in de mogelijkheden tot verduurzaming van hun vastgoed. Via de online tool kan onder meer een energielabel per gebouw worden vastgesteld. Ook komen maatregelen om gemeentelijk vastgoed te verduurzamen beter in beeld.

  Scan voor verduurzaming maatschappelijk vastgoed

  Met de Maatschappelijk Vastgoed Scan hoopt BNG Bank gemeenten meer inzicht te geven in de mogelijkheden tot verduurzaming van hun vastgoed. Via de online tool kan onder meer een energielabel per gebouw worden vastgesteld. Ook komen maatregelen om gemeentelijk vastgoed te verduurzamen beter in beeld.

 • Bevers zijn beschermde dieren. Om doden mogelijk te maken past de provincie het faunabeheerplan tot 2020 aan. Medio vorig eeuw waren de dieren uitgestorven in Limburg, maar rond de eeuwwisseling waren ze weer terug en sindsdien groeit hun populatie. Vorig jaar telde Limburg 625 bevers. Op sommige plaatsen veroorzaken deze overlast, zoals het bouwen van dammen in beken bij kwetsbare natuur- en landbouwgebieden en het ondermijnen van dijken.

  Limburg wil eind aan overlast bevers

  11 reacties

  In Limburg mogen onder bepaalde voorwaarden weer bevers gedood worden. De provincie hoopt op die manier een eind te maken aan de overlast door de dieren.

 • Bezorgde inwoners van Gelderland, Overijssel en Friesland brengen dinsdagmiddag ongeveer zestigduizend protesthandtekeningen tegen de uitbreiding van Lelystad Airport naar Den Haag.

  Provincies protesteren tegen Lelystad Airport

  1 reactie

  Bezorgde inwoners van Gelderland, Overijssel en Friesland brengen dinsdagmiddag ongeveer zestigduizend protesthandtekeningen tegen de uitbreiding van Lelystad Airport naar Den Haag. Ook in Flevoland en Drenthe is verzet tegen het voorgenomen laagvliegen van en naar Lelystad over gemeenten en natuurgebieden. De Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur praat volgende week over de plannen van staatssecretaris Sharon Dijksma.

 • Brabantse plattelandsgemeenten controleren onvoldoende bij veehouderijen en treden niet adequaat op tegen overtredingen, zo leert een door de provincie uitgevoerde steekproef. In twaalf van de vijftien gemeenten waren veehouderijen in overtreding.

  Amper gemeentelijk toezicht op Brabantse veehouders

  Brabantse plattelandsgemeenten controleren onvoldoende bij veehouderijen en treden niet adequaat op tegen overtredingen, zo leert een door de provincie uitgevoerde steekproef.  In twaalf van de vijftien gemeenten waren veehouderijen in overtreding.

 • Deels leegstaande en verloederende vakantieparken vormen een makkelijke voedingsbodem voor criminaliteit. Acht gemeenten in de regio Noord-Veluwe binden er de strijd mee aan. Zij komen nu met de onder de vlag van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) uitgebrachte ‘Handreiking voor veilige vakantieparken’.

  Criminaliteit op vakantiepark te lijf

  Deels leegstaande en verloederende vakantieparken vormen een makkelijke voedingsbodem voor criminaliteit. Acht gemeenten in de regio Noord-Veluwe binden er de strijd mee aan. Zij komen nu met de onder de vlag van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) uitgebrachte ‘Handreiking voor veilige vakantieparken’.

 • Lage bromtonen moeten ook worden opgenomen in de wet geluidshinder. Dat zeggen Nederlandse milieudiensten in het programma De Monitor (KRO-NCRV), dat zondagavond op NPO2 wordt uitgezonden. Nu blijven klachten vaak bij gemeenten liggen zonder dat er iets mee gebeurt.

  'Neem lage bromtonen op in geluidshinderwet'

  3 reacties

  Lage bromtonen moeten ook worden opgenomen in de wet geluidshinder. Dat zeggen Nederlandse milieudiensten in het programma De Monitor (KRO-NCRV), dat zondagavond op NPO2 wordt uitgezonden. Nu blijven klachten vaak bij gemeenten liggen zonder dat er iets mee gebeurt.

 • De colleges van vier Friese gemeenten willen hun aandelen Eneco behouden. De burgemeesters en wethouders van Ameland, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland adviseren hun gemeenteraden om voor behoud van de aandelen te stemmen en roepen andere aandeelhoudende gemeenten op hetzelfde te doen.

  Friese gemeenten willen aandelen Eneco behouden

  De colleges van vier Friese gemeenten willen hun aandelen Eneco behouden. De burgemeesters en wethouders van Ameland, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland adviseren hun gemeenteraden om voor behoud van de aandelen te stemmen en roepen andere aandeelhoudende gemeenten op hetzelfde te doen.

 • De aardgasopslag van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in het Drentse Norg kan voorlopig niet worden uitgebreid. De Raad van State heeft dat bepaald, nadat twee gemeenten in de omgeving, Noordenveld en Leek, bezwaar hadden gemaakt.

  Gasopslag Drenthe mag voorlopig niet uitgebreid

  Reageer

  De aardgasopslag van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in het Drentse Norg kan voorlopig niet worden uitgebreid. De Raad van State heeft dat bepaald, nadat twee gemeenten in de omgeving, Noordenveld en Leek, bezwaar hadden gemaakt. Zij maken zich zorgen om de gevolgen van uitbreiding voor hun inwoners en stelden tijdens de rechtszaak dat niet genoeg onderzoek is gedaan naar de mogelijke risico's.

 • Provincie Noord-Holland houdt tussen 14 en 16 september een ‘hackathon’ op het circuit van Zandvoort. Deelnemers krijgen 48 uur de tijd om in teams een systeem te ontwerpen waarmee op provinciale wegen verkeersinformatie overgebracht kan worden naar zelfrijdende auto’s. Dat maakt de provincie op de eigen website bekend.

  Noord-Holland aan de slag met zelfrijdende auto

  Provincie Noord-Holland houdt tussen 14 en 16 september een ‘hackathon’ op het circuit van Zandvoort. Deelnemers krijgen 48 uur de tijd om in teams een systeem te ontwerpen waarmee op provinciale wegen verkeersinformatie overgebracht kan worden naar zelfrijdende auto’s. Dat maakt de provincie op de eigen website bekend.

 • Gemeente Leek is dinsdag begonnen met het aanbrengen van een CO2-absorberende en lichtreflecterende laag op een deel van de Mensumaweg tussen de A7 en de Noorderweg in Leek. De gemeente zegt daarmee de eerste te zijn in Nederland.

  Leek geeft verkeersweg CO2-absorberende laag

  Gemeente Leek is dinsdag begonnen met het aanbrengen van een CO2-absorberende en lichtreflecterende laag op een deel van de Mensumaweg tussen de A7 en de Noorderweg in Leek. De gemeente zegt daarmee de eerste te zijn in Nederland. 

 • De vervuilende dieselbussen van Utrechts buslijn 1 worden deze week vervangen door tien volledig elektrische. De gemeente claimt dat binnen haar grenzen nu de eerste ‘volledig elektrische buslijn van Nederland’ van start gaat.

  Utrechtse elektrische bus schoner en goedkoper

  De vervuilende dieselbussen van Utrechts buslijn 1 worden deze week vervangen door tien volledig elektrische. De gemeente claimt dat binnen haar grenzen nu de eerste ‘volledig elektrische buslijn van Nederland’ van start gaat.

 • Amsterdam zoekt zo’n zestig designers en developers voor de Hackathon Omgevingswet, die zal plaatsvinden op 22 en 23 september.

  Hackaton zet DSO kracht bij

  Amsterdam zoekt zo’n zestig designers en developers voor de Hackathon Omgevingswet, die zal plaatsvinden op 22 en 23 september. Het doel is om binnen 36 uur slimme digitale oplossingen te verzinnen en zo de Amsterdamse burger van betere informatie te voorzien rond zijn plannen in de openbare ruimte.

 • In navolging van andere gemeenten heeft Zoetermeer aangegeven haar aandelen in energiebedrijf Eneco van de hand te willen doen.

  Ook Zoetermeer wil Eneco-aandelen verkopen

  Reageer

  De gemeente Zoetermeer wil af van de aandelen in Eneco. Dat blijkt uit een collegebesluit van de Zuid-Hollandse gemeente dat op de website is gezet. Zoetermeer houdt 2,34 procent van de aandelen Eneco. Het is overigens nog aan de gemeenteraad om al dan niet met het besluit in te stemmen.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu