of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Op verschillende plekken in Nederland zijn maatregelen genomen wegens de hoge waterstanden in Nederlandse rivieren. Zo werd in Nijmegen de Waalkade 'obstakelvrij' gemaakt omdat deze zal overstromen en zijn in Woudrichem de stadspoorten gesloten.

  Nieuwe maatregelen tegen hoog rivierwater

  Reageer

  Op verschillende plekken in Nederland zijn maatregelen genomen wegens de hoge waterstanden in Nederlandse rivieren. Zo werd in Nijmegen de Waalkade 'obstakelvrij' gemaakt omdat deze zal overstromen en zijn in Woudrichem de stadspoorten gesloten.

 • Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt dat voor minister Cora van Nieuwenhuizen zorgvuldige besluitvorming over de opening van Lelystad Airport voorop staat. Het ministerie reageert daarmee op uitspraken van Kamerlid Eppo Bruins van regeringspartij ChristenUnie.

  'Zorgvuldigheid besluit Lelystad voorop'

  1 reactie

  Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt dat voor minister Cora van Nieuwenhuizen zorgvuldige besluitvorming over de opening van Lelystad Airport voorop staat. Het ministerie reageert daarmee op uitspraken van Kamerlid Eppo Bruins van regeringspartij ChristenUnie.

 • De rechtbank Zeeland-West-Brabant hoeft niet opnieuw een besluit te nemen over de onteigening van de gronden in de Hedwigepolder. De staat mag dus doorgaan met het onteigenen zodat de polder kan worden teruggegeven aan de natuur. Dat concludeert de Hoge Raad vrijdag.

  Staat mag doorgaan met onteigening Hedwigepolder

  Reageer

  De rechtbank Zeeland-West-Brabant hoeft niet opnieuw een besluit te nemen over de onteigening van de gronden in de Hedwigepolder. De staat mag dus doorgaan met het onteigenen zodat de polder kan worden teruggegeven aan de natuur. Dat concludeert de Hoge Raad vrijdag.

 • De kans is aanzienlijk dat regeringspartij ChristenUnie in de Tweede Kamer voor uitstel van de opening van Lelystad Airport in 2019 zal stemmen. Kamerlid Eppo Bruins heeft dat vrijdag gezegd in het AD.

  Mogelijk uitstel opening Lelystad Airport

  1 reactie

  De kans is aanzienlijk dat regeringspartij ChristenUnie in de Tweede Kamer voor uitstel van de opening van Lelystad Airport in 2019 zal stemmen. Kamerlid Eppo Bruins heeft dat vrijdag gezegd in het AD.

 • Drie gemeenten willen dat het Zuid-Limburgse heuvelland op de Unesco Wereld Erfgoed lijst komt. Daartoe hebben Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals donderdag samen met de VVV Zuid-Limburg de eerste stappen gezet.

  Limburgs heuvelland wil op erfgoedlijst

  Reageer

  Drie gemeenten willen dat het Zuid-Limburgse heuvelland op de Unesco Wereld Erfgoed lijst komt. Daartoe hebben Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals donderdag samen met de VVV Zuid-Limburg de eerste stappen gezet.

 • De leegstand van kantoren is in 2017 gedaald van 13,1 naar 11,7 procent, het laagste niveau sinds 2007. Roosendaal en Schiedam scoorden het best, met (meer dan) een halvering van de voorraad overtollige kantoorvloer. Dat blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

  Kantoorleegstand daalt in Roosendaal het hardst

  De leegstand van kantoren is in 2017 gedaald van 13,1 naar 11,7 procent, het laagste niveau sinds 2007. Roosendaal en Schiedam scoorden het best, met (meer dan) een halvering van de voorraad overtollige kantoorvloer. Dat blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. 

 • Honderden Eemnesser huishoudens kunnen in 2018 met behulp van een virtuele munteenheid op basis van blockchaintechnologie stroom aan elkaar verkopen. De gemeente Eemnes krijgt door het project-naar eigen zeggen- 'het eerste slimme stroomnetwerk ter wereld dat echt werkt’.

  Eemnes start slim stroomnetwerk met blockchain

  Honderden Eemnesser huishoudens kunnen in 2018 met behulp van een virtuele munteenheid op basis van blockchaintechnologie stroom aan elkaar verkopen. De gemeente Eemnes krijgt door het project-naar eigen zeggen- 'het eerste slimme stroomnetwerk ter wereld dat echt werkt’.

 • Eind vorig jaar is een eerste versie van de klimaatstresstest voor gemeenten opgeleverd. Zo kan worden getest of een gemeente voldoende klimaatbestendig is. Volgens woordvoerder Chantal Bijkerk van het Deltaprogramma is het de bedoeling dat de stresstest in april 2018 voor alle gemeenten beschikbaar komt.

  Concept gemeentelijke stresstest klimaat klaar

  Vorige week is een eerste versie van de klimaatstresstest voor gemeenten opgeleverd. Zo kan worden getest of een gemeente voldoende klimaatbestendig is. Volgens woordvoerder Chantal Bijkerk van het Deltaprogramma is het de bedoeling dat de stresstest in april 2018 voor alle gemeenten beschikbaar komt.

 • De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (ruimtelijke ordening) erkent dat meer hoogbouw een van de oplossingen kan zijn om te voldoen aan de benodigde woningen in de stad. ‘Hoogbouw kan een bijdrage leveren om de grote hoeveelheid woningen te bouwen die in Amsterdam nodig zijn’, aldus Van der Burg.

  Wethouder Amsterdam: hoogbouw kan niet overal

  2 reacties

  De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (ruimtelijke ordening) erkent dat meer hoogbouw een van de oplossingen kan zijn om te voldoen aan de benodigde woningen in de stad. Volgens hem wordt daar op sommige plekken al voor gekozen, maar kan het niet overal. Hij reageert hiermee op een pleidooi hiervoor van Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, in een interview met De Telegraaf.

 • Retaildeskundige Paul Moers stelt dat consumenten ‘lekker los zijn gegaan’ met inkopen voor onder meer sinterklaas en de kerstdagen. ‘Het gaat hard. Consumenten zijn weer terug in de winkelstraat. Het winkellandschap is ook weer gezelliger geworden door de combinatie van horeca en winkels. Dus je kunt wel zeggen dat het dieptepunt voorbij is. Er komen ook steeds meer buitenlandse ketens in de Nederlandse winkelstraat zoals Hudson's Bay. Dat vergeten mensen wel eens.’

  Nederlandse winkelstraat herstelt

  1 reactie

  De Nederlandse winkelstraat laat herstel zien na een buitengewoon moeizame periode, waarin bekende ketens zoals V&D, Dixons en Dolcis uit het straatbeeld verdwenen. Winkeliers profiteren vooral van de sterke economische groei, waardoor de koopbereidheid van consumenten toeneemt. Ook werd tijdens de recente feestdagenperiode fors de portemonnee getrokken. Is de weg omhoog definitief ingezet?

 • Op de dit jaar door Heerenveen ingezette pilot ‘legesvrij duurzaam bouwen’ tekenden ruim vier keer meer huiseigenaren in dan gepland. Bedrijven en exploitanten van een zonnepark lieten de regeling echter links liggen. Dat blijkt uit een evaluatie van het nieuwe beleid, ingezet om de regionale energietransitie te versnellen.

  Heerenveen verrast door aantal duurzame nieuwbouwers

  Op de dit jaar door Heerenveen ingezette pilot ‘legesvrij duurzaam bouwen’ tekenden ruim vier keer meer huiseigenaren in dan gepland. Bedrijven en exploitanten van een zonnepark lieten de regeling echter links liggen. Dat blijkt uit een evaluatie van het nieuwe beleid, ingezet om de regionale energietransitie te versnellen. 

 • Enschede staat al jaren in de top van gemeenten met de meeste vuurwerkoverlast. Dankzij het Burgerbesluit Vuurwerk, waarbij de hele stad mee kon praten, gaat de gemeente de komende jaarwisseling met meer vertrouwen tegemoet. Wel zijn er volgens hoofd communicatie Jan Arie Bijl bestuurlijke leermomenten.

  Vuurwerk moet in Enschede het roken achterna

  Enschede staat al jaren in de top van gemeenten met de meeste vuurwerkoverlast. Dankzij het Burgerbesluit Vuurwerk, waarbij de hele stad mee kon praten, gaat de gemeente de komende jaarwisseling met meer vertrouwen tegemoet. Wel zijn er volgens hoofd communicatie Jan Arie Bijl bestuurlijke leermomenten.

 • Milieudefensie heeft de rechtszaak verloren die de organisatie tegen de Nederlandse staat had aangespannen over schone lucht. De milieuorganisatie eiste - samen met andere organisaties en individuele personen - dat de staat meer moet doen tegen luchtvervuiling en dat momenteel het 'mensenrecht op gezondheid' geschonden wordt.

  'Geen termijn voor betere luchtkwaliteit'

  4 reacties

  Milieudefensie heeft de rechtszaak verloren die de organisatie tegen de Nederlandse staat had aangespannen over schone lucht. De milieuorganisatie eiste - samen met andere organisaties en individuele personen - dat de staat meer moet doen tegen luchtvervuiling en dat momenteel het 'mensenrecht op gezondheid' geschonden wordt. 

 • Arnhem is daarmee de derde stad in Nederland die een milieuzone voor personenwagens invoert en is daarmee de strengste van het trio. Utrecht – de eerste stad met een milieuzone voor personenwagens – weert sinds 2015 diesels, maar die zijn van vóór 2001. Rotterdam doet vanaf 2016 hetzelfde. Amsterdam heeft milieuzones voor bijkans alle voertuigen, vrachtwagens, bestelwagens, taxi's, snorfietsen en scooters, autobussen en touringcars – de zogeheten veelrijders – maar niet voor personenauto's.

  Weg met de roetbak

  Eind oktober besloot de gemeente Arnhem om een milieuzone in te stellen. Diesels van vóór 2004 mogen per 1 januari 2019 de binnenstad niet meer in. Over oude benzinewagens rept het verkeersplan in Arnhem niet. De stad heeft sinds 2014 al een milieuzone voor oudere vrachtwagens (ouder dan de Euro-4-norm). 

 • In de gemeente Rotterdam dreigen jaarlijks zo’n achtduizend huishoudens vanwege langdurige wanbetaling van energie te worden uitgesloten. Veel van deze gebruikers leven rond het bestaansminimum. Volgens de Energiebank zijn er in Nederland in totaal zo’n 750.000 huishoudens die problemen hebben om maandelijks hun energierekening te voldoen. Bij de Energiebank Rotterdam trekt de gemeente samen op met vrijwilligersorganisatie Samen- 010 en netbeheerder Stedin.

  Rotterdam krijgt derde energiebank

  Als derde gemeente is Rotterdam gestart met een zogenaamde Energiebank. Huishoudens die moeite hebben met het betalen van hun stroom- en gasrekening kunnen daar terecht voor sponsoring en advies over energiebesparende maatregelen. De gemeente Rotterdam stelt voor deze huishoudens 27 mobiele zonnepanelen beschikbaar. Arnhem en Haarlemmermeer gingen Rotterdam al met de oprichting van een Energiebank voor. 

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers

Alle whitepapers

Dossiers

Opleidingen Ruimte en Milieu