of 59183 LinkedIn

Wonen op weg naar 2040

Wonen op weg naar 2040. Deskundigen menen dat we in 2040 in de Randstad wonen, de Nederlander zelf wil erbuiten wonen.
2 reacties

Deskundigen menen dat we in 2040 in de Randstad wonen, de Nederlander zelf wil erbuiten wonen.

Nederlanders wonen goed: slechts 1 op de 10 is ontevreden met het huis waarin hij of zij nu woont. Toch denkt een meerderheid in 2040 buiten de Randstad te wonen. En als ze tegen die tijd niet meer zelfstandig kunnen wonen, willen Nederlanders liever in een woongemeenschap wonen dan bij een kind of familielid. Dit alles blijkt uit recent onderzoek door onderzoeksbureau Ipsos in het kader van de publicatie van het boek ‘Nieuw Wonen’ uit de Publiek Geheim serie.

Voor het boek zijn het afgelopen jaar gesprekken en interviews gehouden met een kleine 40 deskundigen uit een groot aantal sectoren. Zij werden gevraagd naar hun visie op hoe het wonen in Nederland zich ontwikkelt tot 2040. Tegelijkertijd onderzocht Ipsos in oktober onder 1.120 consumenten tussen 18 en 60 jaar hun beeld bij wonen in 2040.

 

Opvallend is dat de deskundigen op een aantal woonthema’s een andere mening zijn toegedaan dan het algemene publiek. Zo menen de deskundigen dat we in 2040 vooral in de stad in de Randstad wonen. Uit het onderzoek van Ipsos blijkt juist dat in 2040 een even groot deel van de Nederlanders verwacht in een dorp te wonen als in de stad. Zes op de tien geeft aan dan buiten de Randstad te zullen wonen.

 

Een aantal deskundigen is er ook van overtuigd dat we dan geen hypotheeklasten of huur meer in euro’s betalen maar via leveranciers ‘betalen’ in data over ons gedrag als consument. Ruim driekwart van de Nederlanders ziet dit echter niet gebeuren. Daartegenover staat dat bijna een kwart deze ontwikkeling wel ziet gebeuren.

 

Redelijke overeenstemming is er over thematische woongroepen. De deskundigen geven aan dat we in 2040 graag wonen te midden van gelijkgestemden. Uit het onderzoek van Ipsos blijkt dat de helft van de ondervraagden dit ook ziet zitten. Met name als het gaat om het samenwonen met leeftijdsgenoten.

Slechts 16 procent van de ondervraagden zegt dan te willen wonen bij een kind of familie.

 


De onafhankelijke stichting Publiek Geheim® stelt zich ten doel ‘verborgen verhalen’ te ontsluiten voor een breed publiek. De stichting Publiek Geheim® werkt hierbij altijd nauw samen met gelegenheidscoalities, die zich vormen rond een thema.

Publiek Geheim belicht onderwerpen - thema’s, personen - die een plaats in de spotlights verdienen. Publiek Geheim informeert, inspireert en draagt bij aan beeldvorming en debat. We werken multimediaal, waarbij het verhaal zelf, in tekst en beeld, vertrekpunt is.

Het Publiek Geheim-concept is ontwikkeld door Frissewind (in communicatie en design) samen met Theo van Oeffelt. De portfolio omvat inmidd els vijf titels. Eind 2016 is het concept overgedragen aan de stichting Publiek Geheim.


 

 

Meer informatie

Kijk op www.publiekgeheim.nu/pers-nieuw-wonen voor

meer informatie of neem contact op met:

Anneke Maessen, T 020 589 04 60, anneke.maessen@frissewind.nl

Theo van Oeffelt, T 06 109 194 95, theo@vanoeffelt.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Wat typisch dat bijna alle mensen die ik ken tevreden zijn met het huis waarin zij wonen. Hoezo representatief onderzoek?
Door Bob (Ambtenaar) op
Zo! Een onderzoek onder 1120 consumenten en 40 deskundigen. Is dat wat ze in de statistiek een representatieve steekproef noemen? Kan me van diezelfde lessen statistiek ook nog herinneren dat je wat kon zeggen over het % zekerheid dat hetgeen je gevonden had ook daadwerkelijke klopte. Hoe groot is dat % bij deze steekproef?

Contactgegevens

Afbeelding

Ruimte, Wonen & Economie BV

Mw. Drs. I. (ilta) van der Mast, Partner

ima@tg.nl

Michiel Cappendijk, Adviseur

mcp@tg.nl

Stationsplein 1
Postbus 907
3800 AX Amersfoort
+31 (0) 6 53 210 998
+31 (0) 33 467 7230

www.twynstragudde.nl


Meer nieuws

Whitepapers

Afbeelding

Bloggers

Afbeelding