of 59221 LinkedIn

Privatisering? Vergemeenschappelijking!

Het onderzoek van The Transnational Institute geeft aan dat taken van de markt naar de overheid teruggaan. Ik weet eigenlijk niet of ik er blij mee moet zijn of niet. Want als de overheid de taken weer op zich gaat nemen is de betrokkenheid van de burger niet gegarandeerd. Sterker nog voor je het weet verzuip je als gebruiker van de dienst in een belmenu of krijg je onbegrijpelijke brieven in vensterenveloppen. Of taken nu worden uitgevoerd door de markt of de overheid. In beide gevallen heeft de burger geen betrokkenheid, geen eigenaarschap.

 

Ik zou het interessant vinden als het einde van de privatisering doorgezet wordt niet naar een collectivisering maar naar een vergemeenschappelijking. In de gemeenschap zijn burgers met elkaar producent, eigenaar van de publieke dienst. Daardoor ontwikkelen zij burgerschapskwaliteiten.

 

Er zijn al goede voorbeelden van vergemeenschappelijking te zien: burgerinitiatieven die energie coöperaties, zorg coöperaties oprichten, burgers die de openbare ruimte gaan beheren, die AED’s beheren etc etc. En denk ook aan sociaal ondernemers die re-integratie van werklozen uitvoeren, openbaar vervoer verzorgen, software maken met mensen die tot dusver aan de kant stonden.

 

Mijn droom is dat we die re-privatisering omzetten naar een vergemeenschappelijking. Zodat we de burgers in staat stellen om samen het publieke domein te behartigen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Ruimte, Wonen & Economie BV

Mw. Drs. I. (ilta) van der Mast, Partner

ima@tg.nl

Michiel Cappendijk, Adviseur

mcp@tg.nl

Stationsplein 1
Postbus 907
3800 AX Amersfoort
+31 (0) 6 53 210 998
+31 (0) 33 467 7230

www.twynstragudde.nl


Meer nieuws

Whitepapers

Afbeelding

Bloggers

Afbeelding