of 59054 LinkedIn

Aandacht voor leegstand van maatschappelijk vastgoed

Reageer

In gesprek met John Machiels, Directiesecretaris SRO.

Gemeenten worden gedwongen steeds meer aandacht te besteden aan de snel oplopende leegstand van maatschappelijk vastgoed. Immers door verschuiving in de bevolking, vergrijzing en vergroening, kan maatschappelijk vastgoed leeg komen te staan. Ook kan verschuiving ontstaan door krimp en groei in bepaalde regio’s. Lees hier de publicatie demografische groei en krimp in Nederland.

De dreiging van leegstand is het grootst in het onderwijs en de zorg, maar ook in de sport zal in toenemende mate leegstand worden vernomen.

 

Dé oplossing voor het juiste gebruik van (leegstaande) gemeentelijke voorzieningen bestaat niet en is sterk afhankelijk van de lokale situatie. SRO kan u hierover adviseren.

 

In een voorzieningenplan kan verwerkt worden hoe voorzieningen kostenefficiënter gebruikt kunnen worden. Door bijvoorbeeld een sporthal 's avonds te gebruiken voor andere bestemmingen. Het blijft vanzelfsprekend van belang dat deelname aan sport en bewegen op peil blijft. Het aantal sportende jongeren zal wellicht gaan dalen, maar de interesse in verenigingsporten, zal gelijk blijven.

 

Een groot deel van de gemeentelijke sportvoorzieningen wordt gerealiseerd door maatschappelijk vastgoed voor bewegingsonderwijs en sportverenigingen. Hierbij richten de gemeentes zich vooral op scholieren en georganiseerde jonge gebruikers. Sportverenigingen weten desalniettemin steeds meer ouderen aan de vereniging te binden. Dit is vanzelfsprekend afhankelijk van de tak van sport, maar toch ligt de focus ook hier nog altijd vooral op jonge, competitieve sporters.

 

Sportbonden hebben voor het eerst in 10 jaar te maken met teruglopende ledenaantallen. De groei heeft vooral plaatsgevonden bij individuele sporten als fitness, wandelen, hardlopen en fietsen. Er verandert veel in de sportbehoeften en de gemeentelijke sportvoorzieningen moeten hier dan ook zo accuraat mogelijk op inspelen.

 

Door een goed overzicht te verkrijgen van de bevolking binnen een gemeente is deze te vertalen naar een meerjarig sportvoorzieningenplan. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van overschotten en voorzieningen die op verkeerde locaties staan. Dus wanneer zijn welke voorzieningen waar nodig?

 

Een voorzieningenplan brengt in beeld wat de bestemming wordt van (leegstaand) gemeenschappelijk vastgoed en of het kostenefficiënt gebruikt kan worden. SRO kan uw gemeente hierbij helpen.

 

Meer informatie? Download hier de whitepaper.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 167,

3800 AD  Amersfoort

Soesterweg 556,

3812 BP  Amersfoort

Minckelersweg 40,

2031 EM Haarlem

Telefoon (033) 422 51 00

www.sro.nl

E mail info@sro.nl

Meer nieuws

Whitepapers