of 59221 LinkedIn

Zo scoor jij ook met lichtkunst

Het New York Festival of Light, Vivid Sydney en het Berlin Festival of Lights. Stuk voor stuk voorbeelden van tijdelijke kunstinpassingen in de openbare ruimte. Het bekendste voorbeeld voor ons Nederlanders is natuurlijk Glow in Eindhoven. De tentoonstelling in de lichthoofdstad van Nederland trok dit jaar een recordaantal van 650.000 bezoekers. Welke gemeente wil niet zo’n publiekstrekker?

Kunst voor de gewone man

Niet verkeerd voor een paar lichteffecten. Licht is moderne kunst voor de gewone man. Om licht te begrijpen en te waarderen hoef je niet vier jaar de blokkendoos uit de kindertijd van Piet Mondriaan te bestuderen. Over licht kan iedereen meepraten.

 

Dat is natuurlijk ook een gevaar. Geef mij de eerste zelfbenoemde ‘lichtexpert’ die de mooie ronde fade-out benadrukt, gevolgd door een heerlijk op maat gesneden en perfect getimede kleurexplosie op de korrelige Bentheimer zandsteenstructuur van het Paleis op de Dam.

 

Tot die tijd mogen we allemaal nog van lichtkunst genieten. En waarom zou je als stad, ondernemer en ontwerper dan niet meevaren op deze publiektrekker? Lichtkunst trekt bezoekers en bezoekers kunnen alle binnensteden gebruiken.

 

Lichtkunst, ook iets voor mij?

Maar wat als je nou niet een absolute wereldstad of de hoofdstad van licht bent? Welke rol is er dan weggelegd voor lichtkunst in de binnenstad? Tijdelijke lichtkunst is vooral weggelegd voor grotere steden die hun spierballen laten zien. Het is een fantastisch moment om alle inwoners en bezoekers te imponeren met de schoonheid van de gebouwen.

 

Moet je lichtkunst dan maar uit je hoofd zetten?

 

In mijn ogen is dat helemaal niet nodig. Je kunt een superhip object plaatsen dat het goed doet. In mijn jeugd op de Friese prairie stond een fontein met zeven lichtgevende kleurtjes, dat was toen al fantastisch. De stationsomgeving in Helmond plaatste een zwevende ring met led-display en ook het Van Gogh-fietspad in Eindhoven is een prachtig voorbeeld van een losstaande lichtkunstinpassing in de openbare ruimte.

 

Het zijn objecten die iets extra’s toevoegen aan de openbare ruimte. Het zijn herkenningspunten binnen een stad en inpassingen die je je na twintig jaar nog herinnert.

 

Lichtkunst in de dagelijkse dingen

Voor je in gesprek gaat met de lichtkunstenaar wil ik je deze gedachte nog meegeven. Zit de echte kunst echter niet in de schoonheid van het geheel? De schoonheid van alledag? Is het niet mooier om de stad te belichten als een geheel en niet als een verzameling van tien interessante gebouwen?

 

Deventer is een prachtig voorbeeld waarin licht in het centrum wordt toegevoegd op een sfeervolle en romantische manier. Geen toeters en bellen… alleen maar sfeerverhogend licht en mooie oude panden. In een tijd waarin de bezoekersaantallen in binnensteden afnemen, is een sterk lichtplan van groot belang voor de vitaliteit van de binnensteden. Voor het Drentse kunstenaarsstadje Ootmarsum geldt exact hetzelfde. Licht wordt daar op een interactieve wijze ingezet. Als bezoekers en inwoners langs een pand lopen gaat de blauwe verlichting aan en worden ze meegenomen in de beleving.

 

Andere voorbeelden – waarbij Philips als lichtpartner betrokken is – zijn het Belgische Mechelen, waarbij met ledverlichting sfeer terug in de binnenstad is gebracht. Nijmegen, waar een breed masterplan ontwikkeld is dat de kracht van de binnenstad als geheel versterkt. En de Brabantse plaats Veghel, waar vorig jaar als fase 1 van het totale plan een lichtwand in een aanlooproute naar de binnenstad is geplaatst die het winkelcentrum aantrekkelijker maakt en daardoor de lokale economie stimuleert.

 

Is dat niet kunst? Zit de kunst van licht niet in de kunst van de eenheid (en wellicht wel eenvoudigheid)? Het is de eenheid die de samenhang van de stad versterkt, de historie benadrukt en de identiteit vergroot, zodat de worstelende binnensteden weer op kunnen bloeien. Moeten we de binnenstad niet zien als een element in een landschap?

 

Wat vind jij?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Philips Lighting

Postbus 90050 | 5600 PB | Eindhoven

040-2787500

www.philips.nl/buitenverlichting

Lichtmail@philips.com

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Meer nieuws

Whitepapers

Primeur: CityTouch met GSM-technologie

De verspreiding van kennis gaat sneller dan ooit

Ervaar wat licht kan betekenen voor uw stad of gemeente

Verlichting speelt een centrale rol in hoe mensen denken over hun steden. De verlichting is niet langer puur gericht op functionaliteit en veiligheid, maar moet ook aangenaam, uitnodigend en duurzaam zijn. Lees meer

Primeur sportveldverlichting voor gemeente Goes

Intelligente Openbare Verlichting

Ontdek hier wat de voordelen zijn van slimmere verlichting

Philips CityTouch making cities safer

Bloggers