of 59221 LinkedIn

Kan mijn gemeente kosten besparen op openbare verlichting?

AfbeeldingBent u ook een van die personen die wel eens naar de sterrenhemel kijkt en nadenkt over het licht dat een aantal jaren, decennia, eeuwen naar de aarde aflegde om door u, op dat ene moment, waargenomen te worden?

Mooie momenten zijn dat. Momenten waarop u niet nadenkt over afschrijvingen, financiële jaarrekeningen en sluitende begrotingen. De volgende ochtend op het gemeentekantoor duizelt het echter van de rode cijfers en krijgt elke beheerafdeling te maken met de jaarlijkse kostenpost van het beheer van de openbare ruimte.

Dit leidt ongetwijfeld ook bij u op het kantoor tot de vraag die alle langetermijndenkers zich zullen stellen: ‘Kunnen wij de kosten van onze openbare verlichting terugdringen?’

 

Verduurzaming begint niet met idealen

De wereld is niet gebouwd op idealen.

Idealisten zijn mooi, maar ze overtuigen de massa niet met argumenten als: ‘Hé, maar dat is helemaal niet goed voor het milieu hoor’, ‘Ja hé, waar moeten onze kinderen straks leven?’ of ‘Nou zeg, dat hadden we vroeger toch ook helemaal niet nodig?’

 

De grote massa overtuig je met:

‘BESPAAR NU 200 EURO op je energierekening en boek die mooie vakantie met een low-cost airliner naar het zonnige Thailand.’

Lekker met grote letters: waar kan ik tekenen?

 

7% besparen op de totale energierekening

Dat heel Nederland vorig jaar hun daken massaal volplempte met zonnepanelen heeft natuurlijk te maken met de subsidies van de overheid en de terugverdientijd van zeven jaar.

Best een goede investering voor iedereen die nog langer dan zeven jaar verwacht te leven.

Dus, de vraag die dan blijft hangen op het niveau van individuele huishoudens én ook die van gemeenten: ‘Kan ik geld besparen op mijn verlichting, door de openbare verlichting te vervangen?’

Ja, dat kan. 35-50% van het energieverbruik binnen gemeenten gaat naar de openbare verlichting. Door te investeren in energiezuinige alternatieven zijn besparingen op de installatie in een gemeente tot 20% mogelijk.

Dat kan een besparing opleveren van 7% op de totale energierekening van een gemeente, volgens een onderzoek van Projectbureau Energiebesparing GWW.

 

Tijd voor een verhelderend voorbeeld:

Uw armaturen staan bijvoorbeeld al 15 jaar in het veld. Deze kunnen nog 10 jaar mee en verbruiken X-hoeveelheid energie per jaar. Daarnaast moet de lamp de komende 10 jaar nog 3x worden vervangen.

Is het dan beter om te investeren in een nieuw armatuur?

Als de afschrijving op de nieuwe armaturen de komende 10 jaar kleiner is dan de kostenreductie die u kunt behalen op energie en onderhoud, heeft u volgens mij een goede economische businesscase.

De gemeente moet dan wel haar bestaande lichtpark vervroegd afschrijven, maar dit is volgens mij een boekhoudkundige activiteit. Het geld is tenslotte toch al uitgeven. In veel gevallen zal het economisch interessant zijn om versneld te vervangen

 

Wanneer gaat u vervangen?

Mijn oom twijfelt voor elke aankoop die hij doet minstens twee jaar. Aan het begin van de cyclus is net een nieuwe televisie op de markt gekomen. Helaas nog te duur, maar wel de televisie die hij zoekt. Na een jaar neemt de prijs af en gaat hij zich verder verdiepen in de televisie. Vervolgens twijfelt hij nog een jaar en dan, met pijn en moeite, koopt hij de televisie.

Een maand later is er dan een nieuwe uitvinding en baalt hij dat hij niet nog even heeft gewacht, zodat hij die televisie over twee jaar had kunnen kopen.

Dat is het lastige punt van investeren in producten die u niet met winst gaat verkopen. Lantaarnpalen gaat u niet verkopen voor meer dan de aanschafkosten.

Wellicht als u ze opslaat en over 200 jaar weer tevoorschijn haalt, maar daar zult u niet de credits voor krijgen…en anders heeft u er toch niets meer aan.

 

Niets doen is ook een keuze… een foute keuze

Morgen zou er een methode kunnen zijn die alle openbare verlichting in uw gemeente onnodig maakt, maar dat is niet aannemelijk.

Wél aannemelijk is dat u jaarlijks te veel geld uitgeeft aan uw openbare verlichting én elke dag die u wacht, kost geld. U betaalt te hoge energierekeningen en u geeft te veel geld uit om verouderde verlichting te vervangen.

 

Dus wat u nu het beste kunt doen:

 

  1. Huur een lichtexpert in om uw openbare verlichting onder de loep te nemen
  2. Stel samen een sterke economische businesscase op
  3. Overtuig het gemeentebestuur van alle euro’s die uw gemeente jaarlijks kan besparen
  4. Ontvang een dikke geldbonus en boek die mooie vakantie naar Thailand

 

Dat is alleen maar mijn suggestie hoor…

 

Wilt u meer leren over licht? Bezoek dan de masterclass die Philips verzorgt in samenwerking met NVTL en BNO tijdens de eerste dag van Stad en Ruimte. Kijk hier voor meer info.

 

Jeroen Bruinenberg
Redacteur Elba-Rec
j.bruinenberg@elba-rec.nl / @JeroenBrbg

 

Kijk hier voor meer nieuws rond kennisontwikkeling

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Philips Lighting

Postbus 90050 | 5600 PB | Eindhoven

040-2787500

www.philips.nl/buitenverlichting

Lichtmail@philips.com

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Meer nieuws

Whitepapers

Primeur: CityTouch met GSM-technologie

De verspreiding van kennis gaat sneller dan ooit

Ervaar wat licht kan betekenen voor uw stad of gemeente

Verlichting speelt een centrale rol in hoe mensen denken over hun steden. De verlichting is niet langer puur gericht op functionaliteit en veiligheid, maar moet ook aangenaam, uitnodigend en duurzaam zijn. Lees meer

Primeur sportveldverlichting voor gemeente Goes

Intelligente Openbare Verlichting

Ontdek hier wat de voordelen zijn van slimmere verlichting

Philips CityTouch making cities safer

Bloggers