of 59221 LinkedIn

Dit kun jij doen met connected lighting

‘Ting hallo China? Hallo Amsterdam? Hallo Roesland? Wait America you wait. Hallo Japan? I don't understand a fuck what you say. Hallo Duitsland? Was gibt? Heute? Oder morgen? Digital man. Tuurlijk. Connect die shit. Altijd doen. Volgende vraag…’

Bovenstaande oratie werd gedaan door een verdwaasde man die in de rij stond voor de nieuwste iPhone 5 – dat wachten voor een iPhone was 2 jaar geleden een ding. Net zoals het modewoord ‘ding’ of ‘dingetje’.

 

De essentie van zijn betoog raakt echter de kern van onze nieuwe samenleving. We zijn voor het eerst allemaal connected – of ‘verbonden’, zoals mensen boven de 25 nog zeggen. Connected lighting is daar een fantastisch voorbeeld van.

 

Dat wordt wel een dingetje…

 

Wat is connected lighting? 

Connected lighting is de aaneenschakeling van draadloze ledlamptechnologie die bestuurbaar is met een mobiel apparaat. Simpel gezegd betekent dit dat je via het internet en een app de lichtkleuren, lichtintensiteit en lichtpatronen kunt besturen.

 

Deze blog wil ik gebruiken om drie veelgebruikte toepassingen uit te lichten:

 

  1. Connected lighting in huis
  2. Connected lighting op de werkvloer
  3. Connected lighting in de openbare ruimte

 

De huiselijke toepassing kan heel kort worden samengevat. Het voordeel voor de hardwerkende mannelijke arbeider is dat hij zijn vrouw niet meer op hoeft te laten staan om de verlichting in te schakelen. Het voordeel voor de vrouw is dat ze extra sfeer kan creëren in de huiskamer door te spelen met kleur en lichtintensiteit.

 

En zeg nu zelf: wie wil niet op een James Bond-achtige manier in zijn vingers knippen om vervolgens een donkere kamer in een sfeerverhogende ruimte te veranderen? De voordelen houden echter niet op bij de stereotypering van mannen en vrouwen in de huiselijke sfeer.

 

Connected op de werkvloer 

Connected lighting is namelijk een verademing voor de werkgever, werknemer en bovenal de facilitair manager in een pand.

 

Alle werkgevers willen een duurzaam en energiebesparend pand hebben. Maar niemand wil in een koude en slecht verlichte kamer zitten. Dit is de reden dat Philips een intelligent lichtsysteem implementeerde in het kantoorpand The Edge langs de Amsterdamse Zuidas.

 

Dit kantoorpand bevat led-armaturen met 30.000 sensoren. Die sensoren verzamelen data en helpen de energie-uitstoot van gebouwen te verminderen. Aan de hand van die data kunnen facilitaire managers de lichtniveaus selectief verlagen, de verwarming of koeling verminderen of niet-noodzakelijke schoonmaakrondes overslaan als niemand in de ruimte is geweest.

 

De verlichting functioneert zo als een transportmiddel voor het verzenden van deze gegevens, wat beheer van verlichting, verwarming, ventilatie en airconditioning mogelijk maakt via één enkel systeem.

 

Facilitaire managers kunnen op die manier efficiënter omgaan met bedrijfskosten en het energiemanagement van het gebouw, terwijl medewerkers meer comfort en controle krijgen over hun kantooromgeving via hun smartphone of tablet.

 

Simpel.

 

Stay in control met connected lighting 

De belangrijke vraag voor ons is natuurlijk hoe je er iets mee kunt doen in de openbare ruimte. Die vraag werd gedeeltelijk al beantwoord in mijn vorige blog over Stratumseind in Eindhoven en het steegje in Veghel. Aan de hand van temperatuur, bezoekers en geluid kan het lichtniveau worden aangepast en kunnen de bezoekers van de openbare ruimte worden gestuurd.

 

Deze voorbeelden hebben echter slechts betrekking op een klein deel van de stad. Een andere oplossing die wellicht nog veel revolutionairder is, is CityTouch. Circa 50 gemeenten maken al gebruik van realtime-informatie die via deze toepassing wordt doorgespeeld. Het biedt gemeenten de mogelijkheid om operationele processen uit te voeren en behoeften op ieder moment van de dag aan te passen.

 

Connected lighting sluit perfect aan bij de ‘big data’-trend. Meten is weten, als je weet hoe je weet te meten. Met die sensoren kunnen we tegenwoordig onze omgeving optimaal meten en aanpassen.

 

Het unieke is niet dat er een licht aanspringt op het moment dat iemand een kamer binnenloopt, het unieke is dat de ledverlichting ook een GPS-systeem is dat doelgerichte informatie levert over de bezoekers van musea, supermarkten, luchthavens en openbare ruimten.

 

Welke verlichting wil jij nog connecten?

Licht en geluid beïnvloeden het gedrag van mensen, de mogelijkheden tot sturing zijn eindeloos en het is een spannende tijd waarin die mogelijkheden worden ontdekt. De sensoren kunnen in de toekomst alles meten.

 

De monitoren in ledverlichting kunnen aangeven welke parkeerplekken nog vrij zijn, achtergelaten tassen op een vliegveld herkennen en gevaarlijke explosieven opsporen voordat de speurhond in de buurt komt.

 

De mogelijkheden zijn eindeloos. Het brengt mij tot de afsluitende vraag aan jou: welk licht wil jij nog connecten? Laat het weten via Twitter of de mail.

 

Jeroen Bruinenberg, Redacteur      

@JeroenBrbg / j.bruinenberg@elba-rec.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Afbeelding

Philips Lighting

Postbus 90050 | 5600 PB | Eindhoven

040-2787500

www.philips.nl/buitenverlichting

Lichtmail@philips.com

Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Meer nieuws

Whitepapers

Primeur: CityTouch met GSM-technologie

De verspreiding van kennis gaat sneller dan ooit

Ervaar wat licht kan betekenen voor uw stad of gemeente

Verlichting speelt een centrale rol in hoe mensen denken over hun steden. De verlichting is niet langer puur gericht op functionaliteit en veiligheid, maar moet ook aangenaam, uitnodigend en duurzaam zijn. Lees meer

Primeur sportveldverlichting voor gemeente Goes

Intelligente Openbare Verlichting

Ontdek hier wat de voordelen zijn van slimmere verlichting

Philips CityTouch making cities safer

Bloggers