of 59232 LinkedIn

Wie heeft de grootste?

Wekelijks staat er wel in een krant vermeld; “Grootste zonnepark van ….. “ en dan de naam van de provincie, regio of plaatsnaam. We zitten nog net niet op straatnaamniveau. Het is absoluut goed dat er veel plannen zijn om meer duurzame energie met de zon te gaan opwekken, maar laat het niet bij plannen blijven en realiseer ook daadwerkelijk. Omvang maakt uiteindelijk niet uit, het gaat erom dat je het doet!

AfbeeldingAls adviseur bij Over Morgen mag ik diverse grondeigenaren (gemeenten, woningcorporaties en private partijen) adviseren om invulling te geven aan hun klimaatdoelstellingen / -plicht. Opwekking van duurzame energie met de zon komt altijd al snel voorbij. Lekker tastbaar en iedereen begrijpt het wel. Zon is immers sexy. De businesscase is voor alle soortige opstellingen (dak, grond en water) inmiddels rendabel te krijgen, mits er niet te hoge rendementen worden verwacht, de strijkstokken niet te dik worden en de grondprijzen laag mogen zijn. Wél moet er gebruik gemaakt kunnen worden van één van de financiële stimuleringsregelingen van het Rijk; Postcoderoos en/of SDE+. En hier begint de ‘omvang-schoen’ te wringen.

 

Bij SDE+ lijkt omvang geen probleem, maar hoe groter het veld, des te hoger onder andere de leges en dus een aardige voorinvestering, voordat er zekerheid is. En die zekerheid is er niet eens, want de SDE+ pot is bijna leeg. Van welke tranche maak je gebruik om niet “naast de SDE+ pot te pissen”? Dit jaar is het weer een spannende race; er is nog maar €81 miljoen over. Gebruik maken van de Postcoderoos is het alternatief. Dan kun je 15 jaar lang profiteren van een belastingvoordeel, maar vind je dan wel voldoende deelnemers om “de grootste te hebben”? Wie gelooft waarin om tot daadwerkelijke realisatie te komen?

 

Ik begrijp dat de omvang van een veld belangrijk is, grote projecten trekken nou eenmaal meer aandacht, maar ook meer risico. Als we in de komende jaren daadwerkelijk meer duurzame energie willen opwekken, dan moeten we mijns inziens ook de kleinere projecten (c.a. 3 tot 5 ha) durven te realiseren en een kans geven. SDE+ geeft die mogelijkheid, maar niet als alleen grote projecten een aanvraag indienen. Door meer kleinere projecten financieel te stimuleren, krijgen we meer projecten, op korte termijn, van de grond. En door te spreiden, hebben we meer slagingskansen en komt er uiteindelijk meer van de grond!

 

Mijn stelling; omvang maakt uiteindelijk niet uit, het gaat erom dat je het doet en werkt aan zichtbare oplossingen. Ik kijk uit naar de krantenkoppen; “Zonnepark in … wél gerealiseerd.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers