of 59221 LinkedIn

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)+ 2016: meer en anders

SDE+ wordt door de overheid gezien als het belangrijkste instrument om de duurzame energie-doelen te halen

Op vrijdag 9 oktober jl. werd in de tweede kamer de Nationale Energieverkenning 2015 (NEV2015) besproken. De NEV 2015 geeft een uitgebreid inzicht in de stand van zaken van de Nederlandse energiehuishouding en geeft veel aandacht aan de energietransitie. We lijken echter het gestelde doel niet te halen om in 2020 14% duurzame energie op te wekken. Daarom is de stip op de horizon iets doorgeschoven en gesteld dat we in 2023 wel het doel van 16% gaan halen. Minister Kamp geeft in zijn kamerbrief alvast een eerste opzet en duidelijk is; er wordt een tandje bijgezet!

SDE+ wordt door de overheid gezien als het belangrijkste instrument om de duurzame energie-doelen te halen. In november volgt meer informatie over de technische details rond de vormgeving van de SDE+ in 2016. De reeds toegezegde wijzigingen in de SDE+ regeling in 2016 zijn:

  • meer budget: 8 miljard euro. Dat is meer dan het dubbele ten opzichte van 2015 (3,5 miljard euro)
  • twee rondes in plaats van één ronde. De eerste ronde zal in maart zijn. In september zal vervolgens een tweede ronde volgen.

 

Naast de SDE+ regelingen treft de minister nog een paar maatregelen om de duurzame energie opwekking verder te stimuleren en de uitrol te versnellen:

  • subsidieregeling voor kleinschalige hernieuwbare warmteopties; zonneboilers, biomassaketels en warmtepompen
  • een innovatieprogramma voor monomestvergisting
  • heroverweging huidige stimuleringswijze van geothermie
  • subsidieregeling voor hernieuwbare energie en energiebesparing in sportaccommodaties
  • een verdere verlaging van het tarief (van 7,5ct/kwh naar 9ct/kwh – excl. BTW) in de energiebelasting voor lokaal duurzaam opgewekte energie. Hiermee wordt de Postcoderoosregeling weer gunstiger.

 

Mooie vooruitzichten voor 2016! Wil jij profiteren van deze nieuwe maatregelen en ook weten welke duurzame energieopwekkingskansen er zijn binnen jouw gemeente? Wij organiseren hier workshops voor. Lokaal duurzaam energie opwekken vraagt om verbindingen leggen tussen kansen en mogelijkheden, durvers en doeners, nationale ervaringen en lokaal lef. Over Morgen verbindt partijen duurzaam, toont zelf lef en acteert doortastend. Wij geloven niet in uitgebreide theoretische uiteenzettingen over duurzame bronnen. Met behulp van onze expertise en inspiratie uit het land geven wij je de inzichten die noodzakelijk zijn om een afweging te maken op welke energiekansen de gemeente willen inzetten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers