of 59232 LinkedIn

Practise what you preach!

Een duurzaam Over Morgen

Doe zelf ook wat je verkondigt. Over Morgen begeleidt een groot aantal prachtige duurzame projecten voor haar opdrachtgevers. Haagse wijkaanpak, haalbaarheidsonderzoeken voor de opstart van lokaal duurzame energiebedrijven en diverse business cases voor lokale energieopwekking. Maar als je CO2 kunt besparen bij je opdrachtgever, dan kan dat ook intern!? Daarom heeft Over Morgen haar eigen duurzaamheidsdoelstellingen geformuleerd op basis van een zorgvuldig opgestelde carbon footprint. Uniek?  Zeer zeker. Een benchmark is nog niet voorhanden, wij worden de benchmark voor onze sector!

Carbon footprint van Over Morgen

Basis van onze doelstelling is dat we zoveel mogelijk dingen willen gebruiken die niet opgaan of anders gezegd hernieuwbaar zijn. Dat is onze missie. We beginnen met het einddoel voor ogen – een klimaat neutraal Over Morgen. Om dit doel te bereiken is nog veel te doen, net als bij onze opdrachtgevers, maar het gaat stap voor stap.

 

Het begin is inmiddels gemaakt. Op basis van een zorgvuldig opgestelde carbon footprint bleek al snel dat het autogebruik de grootste CO–uitstoter is en hier een snelle klap kan worden gemaakt. We gaan meer carpoolen, dringen benzine- en dieselverbruik terug door ‘Het Nieuwe Rijden’ te adopteren, de banden vaker op spanning te zetten en vaker dan nu te kiezen voor het OV. De traditionele autoleasemandjes worden aangevuld met plug-in hybride en vol-elektrische auto’s.

 

Om ook opdrachtgevers kennis te laten maken met elektrisch rijden,  heeft Over Morgen enkele weken een Renault Zoë tot haar beschikking. Niet alleen vanwege de geweldige rijervaring, maar ook vanwege het gemak waarmee de auto opgeladen kan worden. Over Morgen heeft een krachtig, snel laadpunt bij het kantoor laten installeren; binnen een uur is de batterij volledig opgeladen en kan er verder elektrisch gereden worden.

 

Enthousiasme bij iedereen
Het initiatief om te verduurzamen is vanuit de medewerkers gekomen, bottom up! De financiële meevallers worden gedeeld. Dan snijdt het mes aan twee kanten en gaan ook, naast de intrinsiek en moreel gedreven collega’s, de financieel duurzaam gedreven collega’s overstag. De rest volgt dan vanzelf. Ook hier stap voor stap.

 

Het autogebruik pakken we gelijk aan. Foto’s van carpoolende medewerkers en boardcomputer-verbruikgegevens worden al op de Yammer gedeeld. Enthousiasme ontstaat en wordt versterkt. Ook voor de aankomende jaren zijn er al ideeën ontstaan; PV-privé, vergroening van de toeleveranciersketen, paperless office en volledig biologische lunches.

 

Over Morgen is onderweg naar een klimaat neutrale organisatie. Geïnitieerd vanuit de medewerkers, mogelijk gemaakt door de werkgever. Ik ben trots dat ik hieraan mag meewerken!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers