of 59232 LinkedIn

Eigen huis bouwen, maar ook eigen wegen, riolering, energie en openbare ruimte aanleggen

1 reactie

Eerste pioniers Oosterwold van start!

De eerste tien bewoners van de toekomstige woonwijk Oosterwold hebben 23 juni een intentieovereenkomst getekend met de gemeente. Volgend voorjaar willen deze bewoners zich vestigen. Met de overeenkomst hebben ze een optie genomen op een eigen stuk grond. Bijzonder aan deze grond is dat de initiatiefnemers hier niet alleen hun eigen huis gaan bouwen, maar ook hun eigen wegen, riolering, energie en openbare ruimte zullen aanleggen. Een dergelijke vergaande vorm van organische ontwikkeling is uniek in Nederland.

 

Om dit mogelijk te maken heeft de overheid de indeling van het gebied nagenoeg geheel opengelaten. Er is vooraf geen stedenbouwkundig plan opgesteld. En de overheid heeft zich beperkt tot het opstellen van een aantal spelregels zodat het gebied zich kan gaan ontwikkelen tot een blijvend groen afwisselend stadlandschap. Het uitvoeren van de plannen in Oosterwold is aan de toekomstige bewoners en gebruikers. Hiermee krijgen de initiatiefnemers een grote vrijheid om hun eigen woonideaal te creëren. Er is ruimte voor 15.000 woningen. Dit is gemiddeld circa 3 a 4 woningen per hectare. Ter vergelijking: in een nieuwbouwwijk is de gemiddelde dichtheid circa 35 woningen per hectare.

 

Het idee voor Oosterwold is ontwikkeld door de gemeenten Almere en Zeewolde en het Rijksvastgoedbedrijf. Laureen Geuther van Over Morgen maakt voor de initiatiefnemers duidelijk wat de ruimtelijke en financiële resultaten van hun initiatiefplan zijn en hoe de principes uit de Structuurvisie het meest optimaal toe te passen zijn.

 

Meer informatie over het project vindt u op de website van Oosterwold, het artikel in Trouw of neem contact op met Laureen Geuther; 06 42 96 77 87.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Agnes van Ulsen op
In Leek nabij Groningen is onlangs een vergelijkbaar project van start gegaan, zie www.droomeilandenleek.nl

Contactgegevens

AfbeeldingOver Morgen

Kleine Koppel 26

3812 PH Amersfoort

+31 (0) 33 3036800

overmorgen.nl

Meer nieuws

Wilt u eens in gesprek met Over Morgen?
Neemt u gerust contact met ons op.

Whitepapers

Bloggers