of 59232 LinkedIn

Studenten combineren data voor nationale veiligheid

Reageer

AfbeeldingHoe kunnen we de nationale veiligheid verhogen door data van organisaties te combineren? Met deze vraag gingen studenten aan de slag tijdens ‘ID in a Day’.

Op vrijdag 13 februari gingen 22 studenten op uitnodiging van het Kadaster en Rijkswaterstaat op zoek naar oplossingen voor meer veiligheid. Zij maakten daarbij gebruik van de data van het Kadaster, Rijkswaterstaat (RWS), politie en zelfstandige bedrijven. Door data te combineren ontstonden nieuwe inzichten en ideeën om samen te werken.

 

‘ID in a Day’

Het was de 4e keer dat Rijkswaterstaat en Kadaster ‘ID in a Day’ organiseerden. Dit jaar was het thema ‘Veiligheid’. Een deskundige jury bestaande uit vertegenwoordigers van het Kadaster, GeoBusiness en Rijkswaterstaat beoordeelde aan het einde van de dag alle ideeën. Twee teams eindigden op een gedeelde eerste plaats:

 

Internationale samenwerking tijdens een terroristische dreiging

Eén van de winnende teams kwam met het idee om een kaart te maken voor informatie bij een terroristische dreiging. Tijdens een terroristische dreiging moeten de hulpdiensten zo snel mogelijk over de juiste informatie beschikken. Daarvoor gebruiken ze onder andere de kaarten van de veiligheidsregio, de verkeersinfo, vaarwaterkaart, topokaart en risicokaart. Daar is veel informatie op te vinden, maar het zou helpen als al deze informatie in één kaart te zien is. Want het kost nu veel tijd om alle informatie te bundelen.

 

De deelnemers zagen tijdens de uitwerking ook dat er belangrijke informatie rond de grens ontbreekt. INSPIRE zorgt er op dit moment al voor dat we binnen Europa beter samenwerken om deze informatie te delen. INSPIRE is een Europese richtlijn voor een Europees gegevensnetwerk. Maar dit initiatief heeft nog wel een praktische uitwerking nodig Het team gaat hun idee presenteren bij het Kadaster.

 

Vind de weg omhoog via de Disaster Alert-app

Als er een dijkdoorbraak komt, waar kan ik dan heen? Op de hoogtekaart van het Kadaster zie je waar de hoogst gelegen gebieden liggen. Maar hoe kom je daar? Kunnen burgers elkaar helpen? Via de Disaster Alert-app die het tweede winnende team bedacht, kun je dat allemaal zien. Ook kan je daar tonen wie er hulp nodig heeft en wie er hulp kan bieden. De jury vond dit idee zo mooi omdat het helemaal was gedacht vanuit de gebruiker van de app. Om dit idee uit te werken mogen de deelnemers een dag terugkomen bij Rijkswaterstaat.

 

Kans op een stageplaats

Met ‘ID in a Day’ willen we contact leggen met jongeren en ideeën opdoen vanuit nieuwe invalshoeken. De teams met de winnende ideeën kunnen met hun uiteindelijke presentatie een stageplaats verdienen bij Kadaster of Rijkswaterstaat.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Stedelijke Herverkaveling

DOSSIERS

Stedelijke ontwikkelingen

Whitepapers

Het Kadaster