of 59236 LinkedIn

Minister Kamp maakt kennis met 3D-kaart van Nederland

Reageer

AfbeeldingOp het ECP-jaarcongres is de ontwikkeling van de 3D-kaart van Nederland gepresenteerd in aanwezigheid van minister Kamp van Economische Zaken.

Tijdens het ECP-jaarcongres is de ontwikkeling van de 3D-kaart van Nederland gepresenteerd. Samen met overheden, bedrijfsleven en wetenschap heeft het Kadaster de afgelopen jaren hard gewerkt om deze mijlpaal te bereiken. De 3D-kaart is op 20 november gepresenteerd met behulp van de 3D-bril Oculus Rift, in aanwezigheid van minister Kamp van Economische Zaken. De 3D-kaart is landsdekkend, schaal 1:10.000.

Beleidseffecten verbeelden

In een 3D-kaart kun je weergeven wat zich onder, op én boven de grond bevindt. Hierdoor ontstaat een beter inzicht in de openbare ruimte. Met 3D-kaarten is het daarbij gemakkelijker om het effect van bepaalde beleidskeuzes te verbeelden en voorspellen. Wat is bijvoorbeeld het effect van een windturbine van 90 meter hoog op het landschap en op de leefbaarheid in de directe omgeving? Hoeveel mensen hebben last van de slagschaduw? Tot waar reikt het geluid? Overheden kunnen zo besluitvorming eenvoudiger bespreken met burgers.

 

3D kaart NL als onderdeel van ’Doorbraak 3D’

Actuele 3D informatie van de leefomgeving is ook noodzakelijk om nieuwe ruimtelijke plannen te maken. Denk aan verstedelijking, landbouw en mobiliteit. Overheid, wetenschap en bedrijfsleven kunnen 3D-activiteiten in de toekomst nog beter op elkaar afstemmen om altijd actuele data beschikbaar te hebben. Om deze samenwerking de komende jaren vorm te geven hebben inmiddels meer dan 65 personen vanuit verschillende disciplines een manifest ‘Doorbraak 3D’ ondertekend. Dit manifest is ook gepresenteerd aan Minister Kamp.

 

Op termijn beschikbaar via PDOK

De 3D-kaart van Nederland wordt op termijn als open data beschikbaar gesteld voor gebruik via het webportaal PDOK (Publieke Dienstverlening op de Kaart). Daar is nu al het demogebied van de omgeving Valkenburg te downloaden. Bedrijven en overheden die andere 3D-kaartbestanden nodig hebben, kunnen deze rechtstreeks bij het Kadaster bestellen via het contactformulier 3D-kaarten. Op basis van feedback van gebruikers zal het Kadaster de 3D-kaart van Nederland verder ontwikkelen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Stedelijke Herverkaveling

DOSSIERS

Stedelijke ontwikkelingen

Whitepapers

Het Kadaster