of 59250 LinkedIn

Groningen overgestapt op BRK Levering

De gemeente Groningen stapte in februari 2015 over van Massale output AKR naar BRK Levering. Wat waren hun ervaringen de afgelopen maanden?
Reageer

De gemeente Groningen stapte in februari 2015 over van Massale output AKR naar BRK Levering. Wat waren hun ervaringen de afgelopen maanden? Technisch specialist Arjan Velvis is aan het woord.

De nieuwe massale informatieverstrekking uit de Basisregistratie Kadaster is BRK Levering. BRK Levering is al enige tijd gereed en is een stabiele dienstverlening. Per 1 januari 2016 vervangt BRK Levering het product Massale output AKR (MO AKR) en voor die datum moeten afnemers de overstap hebben afgerond.

 

De gemeente Groningen gebruikt de kadastrale informatie uit de leveringen in allerlei processen. Bijvoorbeeld voor het WOZ-proces en voor het bijhouden van beperkingen op grond en gebouwen in de WKPB (Wet kenbaarheid publiekrechtelijke beperkingen). Maar ook voor het op de kaart weergeven van gemeentelijke eigendommen. Dat deze gegevens in verschillende applicaties worden gebruikt, maakt overstappen best wel complex. Arjan Velvis, Technisch specialist Geo-Informatie van de gemeente Groningen vertelt.

 

Aansluiting met de WKPB

"In november 2014 begonnen we in een testomgeving. Sinds februari dit jaar zijn we over. Dat wil zeggen: We zijn aangesloten, maar dat geldt nog niet voor alle processen binnen onze organisatie." De gemeente koos ervoor om op BRK-levering aan te sluiten met de softwareleverancier die ook de WKPB-module geleverd heeft. "Dit was de meest handige oplossing, omdat dit systeem ook gegevens teruglevert aan de landelijke voorziening. Dat scheelt het inbouwen van een extra inleesmodule. Die extra inleesmodule is bij de overige bedrijfsprocessen, die gebruik maken van software van andere leveranciers, wel nodig. Maar dit is opgeschoven naar het eind van het jaar, omdat eerst nog updates van die software nodig zijn."

 

Gegevensuitwisseling

Het ideale plaatje van de gemeente Groningen zag er anders uit. "We wilden in eerste instantie werken met een datadistributiesysteem om gegevens tussen verschillende software onderling te kunnen uitwisselen. Zodat er maar één aansluiting nodig is bij het Kadaster. Dat is nog steeds onze wens, maar het StUF (Standaard Uitwisselingsformaat, red.) hiervoor ontbreekt nog. Het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) is hier op het moment druk mee bezig."

 

Pragmatische oplossing

Totdat deze koppeling er is, moeten gemeenten zelf een pragmatische oplossing zoeken. "Heb je alles bij één softwareleverancier, dan heb je een makkie. Heb je er meerdere, dan moet je van elke leverancier een inleesmodule hebben voor de data. Als je slim bent, regel je met je leverancier dat dit zo snel mogelijk via datadistributie kan." Over BRK Levering voor de WKPB is Arjan Velvis enthousiast. "Daar werkt het heel goed. Het handige is dat de geometrie en de administratie geïntegreerd binnenkomt. Je kunt het gelijk verwerken. De MO moest je eerst downloaden en inlezen, daar was je wel even mee bezig. Nu gaat alles automatisch, je hebt er eigenlijk geen omkijken naar."

 

Foto Henk Tammens

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingPostbus 9046

7300 GH  Apeldoorn

Hofstraat 110

7311 KZ  Apeldoorn

T (088) 183 4700

www.Kadaster.nl

E mail adviesenmaatwerk@kadaster.nl

Meer nieuws

Stedelijke Herverkaveling

DOSSIERS

Stedelijke ontwikkelingen

Whitepapers

Het Kadaster