of 59232 LinkedIn

Expertisetafel openbare ruimte brengt gemeenten inspiratie en nieuwe inzichten

Reageer

Het beheer en onderhoud van de openbare ruimte wordt door iedere gemeente weer anders opgepakt en vormgegeven. Tijdens een expertisetafel in Waddinxveen op donderdag 22 januari bleek dit eens te meer. Wat óók duidelijk werd is dat van gedachten wisselen voor de verschillende betrokkenen  waardevol en inspirerend is voor hun dagelijkse werk.

Afbeelding

Luuk Tepe over de visie op openbare ruimte tijdens de expertisetafel in Waddinxveen.

 

Anton den Engelse, beleidsmedewerker Groen bij de gemeente Zaanstad: “Het was een inspirerende, interactieve  bijeenkomst met verschillende gemeenten uit de regio. Opvallende was de open discussie; er werd goed naar elkaar geluisterd. In eerste instantie kwamen vooral de praktische zaken aan de orde, bijvoorbeeld rond het betrekken van de bewoners bij de openbare ruimte. We spraken bijvoorbeeld  over: hoe doe je dat dan op een goede manier, in hoeverre kun je bewoners verantwoordelijk maken en wanneer houdt dat op?”

 

Beleving als uitgangspunt

Aan de inhoud van het onderwerp werd verder richting gegeven door Luuk Tepe, inhoudelijk expert van JS Consultancy. Den Engelse: “Hij bracht de discussie naar een abstracter niveau door het benoemen van trends, zoals dat ‘beleving’ vaker het uitgangspunt wordt van ‘beheer’. Dat vraagt nogal een omslag van beheerders: vroeger ging het erom zoveel mogelijk gras te maaien tegen zo laag mogelijke kosten. Nu gaat het om: moet het gras wel of niet gemaaid worden en – als bewoners een deel van het werk doen –  moet je de hortensia die door hen is neergezet dan laten staan?”

Luc Visschers was als teamleider IBOR gastheer tijdens de expertisetafel in Oss. Ook hij kijkt positief terug naar de bijeenkomst. “Ik kreeg het gevoel dat we als gemeente op de goede weg zijn en tegelijk kregen we inzicht in wat we konden verbeteren. De visie van Luuk Tepe gaf bovendien een andere kijk op de materie. Een voorbeeld: bij het betrekken van bewoners bij het beheer van de openbare ruimte kan het een voordeel voor gemeenten zijn om die ruimte eens door de ogen van bewoners te bekijken. Niet om alle wensen te kunnen vervullen, maar omdat een gedeelde blik zorgt voor meer inlevingsvermogen en  wederzijds begrip.”

 

Iedere situatie is anders

Den Engelse: “De gemeente Zaanstad is volop bezig met het beter  bereiken en aanspreken van de inwoners. Nu gaat het erom dat we ook de slag naar beleving maken. De visie die Luuk schetste was daarbij leuk en inspirerend. Zijn verhaal maakte onder meer duidelijk dat het veel makkelijker is om bewoners te betrekken bij relatief goedkope en dicht bij huis liggende zaken als parkeren, bankjes en speelplekken en dat dit over het algemeen moeilijker ligt bij abstracte, kostbare zaken zoals rioolaanpak of wegen. ”

 

Gemeenten kunnen zich aanmelden om gastheer te worden van een expertisetafel. Door nabijgelegen gemeenten uit te nodigen ontstaat een goede basis voor inhoudelijke discussies waarin de deelnemers inzichten kunnen delen en geïnspireerd kunnen worden door anderen. Wilt u met uw gemeente gastheer zijn? Bel dan met Guido Termont op 06 333 219 61. Hij komt ook graag bij u langs om onze visie op openbare ruimte met u te delen.

 

Bent u nu al benieuwd naar onze visie op de openbare ruimte? Download dan hier onze white paper om snel helemaal op de hoogte te zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingContactgegevens

Guido Termont

Alpha Tower,

De Entree 19-21

1101 BH Amsterdam
Tel. 088 – 33 02 100

www.jsconsultancy.nl

Afbeelding   Afbeelding   Afbeelding

Meer nieuws

Agenda

Bekijk hier onze events en expertisebijeenkomsten.

Whitepapers Ruimte en Milieu

JS Consultancy laat regie werken

Regie komt op verschillende niveaus voor. Maar wat vraagt dit van uw collega's en andere partijen?

 

Wilt u ook een heldere visie op stappen zetten richting regie? Maak een afspraak met Guido Termont: Tel. 06 333 219 61