of 59232 LinkedIn

Spuitzone en belangenafweging

Reageer

AfbeeldingGraag brengen wij de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: ‘de Afdeling’) van 12 november 2014 (ECLI:NL:RVS:2014:4036) onder uw aandacht. Deze uitspraak behandelt een bestemmingsplan dat een historisch gegroeide situatie (her)bestemt waarbij woningen op zeer korte afstand liggen van een fruitteeltbedrijf waar gewasbestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De belangenafweging van de gemeenteraad die hieraan ten grondslag ligt, acht de Afdeling niet onredelijk.

 

 

Essentie

De gemeenteraad van Geldermalsen heeft bij de vaststelling van het bestemmingsplan “Kern Rhenoy 2013” een lang bestaande situatie aanvaardbaar geacht waarbij woningen op kortere afstand dan 50 meter liggen van een fruitteeltbedrijf waar gewasbestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Hiertoe verwijst de gemeenteraad onder meer naar het rapport “Gewasbescherming en omwonenden” van de Gezondheidsraad van 29 januari 2014. Uit dit rapport blijkt dat op dit moment nog geen toereikend onderzoek voorhanden is waaruit de effecten blijken van gewasbestrijdingsmiddelen voor de gezondheid van omwonenden. De gemeenteraad is van oordeel dat het belang van het behoud van de bestaande situatie prevaleert, aangezien niet vaststaat dat de nadelige gevolgen van het behoud van deze situatie vanuit de ruimtelijke ordening zo groot zijn dat deze in redelijkheid niet langer aanvaardbaar zijn. Ook heeft de gemeenteraad de financiële gevolgen voor de fruitteler bij de belangenafweging betrokken. De Afdeling acht deze belangenafweging van de gemeenteraad niet onredelijk.

 

Lees meer

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Nieuw: Vastgoed nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van vastgoed?

 

Meld u dan hier aan.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier