of 59250 LinkedIn

Onteigening in de Omgevingswet toch met tussenkomst rechter

AfbeeldingIn het conceptwetsvoorstel Aanvullingswet Grondeigendom is geregeld dat een eigenaar van een perceel dat genomineerd is om te worden onteigend toegang heeft tot de rechter. Daarvoor moet de betreffende eigenaar beroep bij de bestuursrechter instellen tegen de onteigeningsbeschikking (dit is het besluit van bijvoorbeeld een gemeente om bepaalde percelen te onteigenen).

In de huidige onteigeningssystematiek kan er enkel onteigend worden als de rechter daarover heeft beslist. Deze gerechtelijke procedure moet gestart worden door, bijvoorbeeld, een gemeente. Volgens het conceptwetsvoorstel moet een procedure bij de rechter worden gestart door de eigenaar. Doet hij dit om wat voor reden dan ook niet, dan is het onteigeningsbesluit onherroepelijk, zonder dat er een rechter over de voorgenomen onteigening heeft geoordeeld. Vanuit de praktijk zijn veel bezwaren geuit op deze wijziging.

 

Bij brief van 20 januri 2017 heeft minister Schultz van Haegen de Tweede Kamer toegezegd dat het wetsvoorstel zal worden aangepast, zodat de bestuursrechter bij iedere onteigening betrokken zal worden.

Voor de brief van de minister kunt u gebruik maken van deze link.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Nieuw: Vastgoed nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van vastgoed?

 

Meld u dan hier aan.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier