of 59221 LinkedIn

Ladder, relevante leegstand en concurrent-belanghebbende

Reageer

AfbeeldingAfbeelding

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: “de Afdeling”) heeft 20 mei een belangrijke uitspraak gedaan over de ladder duurzame verstedelijking als bedoeld in artikel 3.1.6 lid 2 van het Besluit ruimtelijke ordening (hierna: “het Bro”) (AbRS 20 mei 2015, ECLI:NL:RVS:2015:1585). De Afdeling preciseert in deze uitspraak hetgeen zij in haar uitspraak van 25 juni 2014 (ECLI:NL:RVS:2014:2331) heeft overwogen over het relativiteitsvereiste (artikel 8:69a Algemene wet bestuursrecht) met betrekking tot de bescherming van de belangen van een concurrent.

Aan de orde is een bestemmingplan dat de vestiging mogelijk maakt van een wellnesscomplex op minder dan vier kilometer afstand van een vergelijkbare voorziening.

 

Essentie

Als de concurrent stelt dat het besluit in strijd is met artikel 3.1.6 lid 2 Bro dienen daarbij feiten en omstandigheden naar voren te komen die het oordeel rechtvaardigen dat de voorziene ontwikkeling tot een uit oogpunt van een goede ruimtelijke ordening relevante leegstand zal kunnen leiden. In die gevallen staat het relativiteitsvereiste niet aan een inhoudelijke beoordeling van de gestelde strijd met artikel 3.1.6 lid 2 Bro in de weg.

De Afdeling geeft vervolgens aan wat onder “relevante leegstand” moet worden verstaan.

 

Lees meer

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Nieuw: Vastgoed nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van vastgoed?

 

Meld u dan hier aan.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier