of 59236 LinkedIn

De problematiek van spuitzones

Reageer

AfbeeldingHierbij brengen wij de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: ‘de Afdeling’) van 10 september 2014 (ECLI:NL:RVS:2014:3342) onder uw aandacht. Deze uitspraak behandelt een veelvoorkomend probleem bij het vaststellen van een bestemmingsplan voor nieuwe woningen dichtbij percelen met open teelt waarop bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. In het kader van een goede ruimtelijke ordening moet worden afgewogen of het noodzakelijk is om vanwege het gebruik van bestrijdingsmiddelen een spuitvrije zone aan te houden. In dat geval moet afgewogen worden hoe groot de afstand moet zijn om gezondheidsrisico’s te voorkomen. Bij het vaststellen van een spuitvrije zone (vaak kortweg: ‘spuitzone’) moeten ook de belangen van de bestaande telers worden beschermd. Dit is, zo leert de praktijk, een lastige situatie die in veel gemeenten speelt.

Essentie

De gemeenteraad van Houten heeft uit voorzorg een bepaling in het plan opgenomen die het spuiten met gewasbestrijdingsmiddelen op gronden met een agrarische bestemming die zijn gelegen binnen 50 meter tot gevoelige objecten (zoals woningen met bijbehorende tuinen en erven) verbiedt. Bestaande fruitteeltbedrijven binnen deze spuitzone van 50 meter blijven volgens de gemeenteraad toegestaan op grond van het overgangsrecht. Het bestemmingsplan houdt op dit punt echter geen stand. Waarom niet? Kort gezegd: vanwege het belang van de bestaande fruitteler.

 

Lees meer

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

AfbeeldingHekkelman advocaten en notarissen

Prins Bernhardstraat 1,

6521 AA Nijmegen

Postbus 1094,

6501 BB Nijmegen

T: 024 382 83 84

F: 024 360 04 50

www.hekkelman.nl

binnenlandsbestuur@hekkelman.nl

Meer nieuws

Bloggers

Nieuw: Vastgoed nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van vastgoed?

 

Meld u dan hier aan.

Whitepapers

Publicaties

Agenda seminars

AfbeeldingHekkelman Advocaten & Notarissen houdt u op de hoogte van actuele ontwikkelingen. Zo organiseren wij regelmatig seminars om deze ontwikkelingen en onze kennis met u te delen.

 

Klik hier voor onze seminaragenda.

Bekijk ook onze partnerpagina op Bestuur en Organisatie

Klik hier