of 59232 LinkedIn

Snelle interventie houdt Nijkerkerbrug veilig

Reageer

In opdracht van Rijkswaterstaat PPO voeren ARCADIS en Croon Elektrotechniek, in de combinatie SHERPA VOF IJsselmeergebied, sinds 2013 een prestatiecontract uit op acht grote kunstwerken in het IJsselmeergebied. Bij één van deze complexen, de Nijkerkerbrug, moesten acuut maatregelen worden getroffen om de veiligheid en beschikbaarheid van de intensief gebruikte aanbruggen en ophaalbrug te garanderen. De draagconstructie van de Nijkerkerbrug was aangetast door betonschade en wapeningscorrosie.

De Nijkerkerbrug verbindt Flevoland en Gelderland. Vorig jaar is schade aan de draagconstructie van de brug geconstateerd. Afsluiten was geen optie, omdat er geen alternatieve route beschikbaar is. Rijkswaterstaat zocht met spoed naar een manier om de bruggen nog drie jaar veilig in bedrijf te houden. SHERPA ging de uitdaging aan. “Daarbij bleek de meerwaarde van de samenwerking tussen ARCADIS en Croon”, zegt SHERPA-contractmanager Patrick Soons. “Samen hebben we de juiste kennis van de wensen van de opdrachtgever, de kunstwerken en de techniek. We zijn sterk in projectmanagement en schakelen snel.” Ondanks de behoefte aan een snelle interventie nam de combinatie de tijd voor een doordacht plan van aanpak. “Een goede voorbereiding betaalt zich uit bij de uitvoering”, zegt Soons. Dat bleek inderdaad het geval: in januari startte de uitvoering, medio februari was het geheel veilig in gebruik genomen.

Stempels en rijbaanscheiding
Op basis van een adviesrapport dat in opdracht van Rijkswaterstaat was opgesteld besloot de combinatie de betonnen onderslagbalken van de aanbruggen te ondersteunen met stalen stempels. De stempels zijn op druk gezet met hydraulische vijzels. Een borgmoer aan de spindel zorgt ervoor dat het geheel op druk blijft. “Maar dat was niet alles”, vertelt projectleider Jan Roseboom van Croon. “De fietspaden kragen uit. De opdrachtgever wilde absoluut uitsluiten dat zwaar verkeer op de fietspaden terecht zou komen. Daarom is op de aanbruggen een betonnen rijbaanscheiding en op de ophaalbrug zelf een stalen rijbaanscheiding van ruim drieduizend kilogram aangebracht.” Dat had aardig wat voeten in de aarde. Er moest een oud stuk 'varkensrug' worden verwijderd, waarna montageplaten voor de bevestiging van de rijbaanscheiding op de ophaal brug zijn gelast en geconserveerd. In het weekend van 14-15 februari zijn de rijbaanscheiding en het scharnierbare deel tussen de vaste aanbrug en beweegbare ophaalbrug gemonteerd. Daarna is de ophaalbrug opnieuw gebalanceerd. Belangrijk aspect bij het uitvoeren van werkzaamheden is hinder. Om de overlast voor het verkeer te voorkomen dan wel te minimaliseren, vonden de werkzaamheden grotendeels 's nachts en in het weekend plaats.

Maatwerk
Saferoad Holland BV produceerde de rijbaanscheiding en Van Doorn Geldermalsen plaatste het systeem. Doede de Vries van Saferoad: “Het is echt maatwerk geworden. De barrier moest smal en heel sterk zijn, ondanks het draaipunt in de ophaalbrug. We hebben een oplossing gevonden door een vaste barrier op de klep te plaatsen en op de aanbrug een tweedelige barrier te construeren. In open stand is één deel achter de ander geschoven, in gesloten toestand is het systeem stijf en vergrendeld. Een tweede complicatie was de beperkte montageruimte. De oplossing is in nauw overleg met Croon en ARCADIS tot stand gekomen.” Mobilis en Hollandia waren de partners voor het civieltechnische deel. Jan Roseboom: “De combinatie van Croon Elektrotechniek en ingenieursbureau ARCADIS gaf daarmee leiding aan een 100% civiele en werktuigkundige opdracht, een voor Croon bijzondere constructie. In de praktijk blijkt echter dat Croon en ontwerp- en consultancyfirma ARCADIS elkaar uitstekend aanvullen. Mede dankzij de inzet van onze professionele partners is de veiligheid van dit kunstwerk voor de weggebruiker gegarandeerd tot er over drie jaar een permanente oplossing is.”

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

AGENDA

Amsterdam International Waterweek

1 november 2017

Amsterdam

Deltacongres

2 november 2017

WTC EXPO Leewarden

Kennismarkt Omgevingswet Integraal aan de slag

7 november 2017

Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Water in de Openbare Ruimte

 

9 november 2017

EXPO Houten

Leerplein Aan de slag met de Omgevingswet 6

16 november 2017

Utrecht en omgeving

Bloggers

Whitepapers