of 59232 LinkedIn

Kabelbaan als rendabel alternatief voor trambaan of bussen

Reageer

Een kabelbaan en monorail zijn populaire alternatieve vervoermiddelen voor het openbaar vervoer.  Londen heeft sinds de Olympische Spelen een kabelbaan over de Thames;  Azië, Zuid Amerika en Duitsland maken ook graag gebruik van monorails in het openbaar vervoer. In Nederland en België worden momenteel op meerdere locaties ideeën geopperd voor een kabelbaanverbinding als alternatief voor andere vormen van vervoer.

In Groningen ziet men ook de voordelen van een kabelbaan en wel als verbinding tussen het Europapark buiten het centrum en de binnenstad.  Een kabelbaan is een relatief goedkoop, duurzaam en geluidloos vervoermiddel. De Stichting FlyOver Groningen heeft ARCADIS een onderzoek laten uitvoeren naar de haalbaarheid van een dergelijk project. In het onderzoek is niet alleen gekeken naar de beste route en de meest geschikte kabelbaansystemen, maar vooral naar de financiële haalbaarheid. Dat laatste omdat de gemeente heeft laten weten dat de kabelbaan geen gemeenschapsgeld mag kosten. De Stichting FlyOver Groningen wordt gesteund door bedrijven en instellingen en zoekt ook investeerders voor de kabelbaan.

 

De conclusie van het haalbaarheidsonderzoek is dat de kabelbaan in Groningen inderdaad een haalbaar business case is. De aanleg van de kabelbaan kost zestig miljoen euro. Dit bedrag zou in dertig jaar moeten worden terugverdiend. Het trajectdeel van het Sontplein naar het centrum kan grote groepen mensen vervoeren die de binnenstad in willen en kan daarom zeer rendabel zijn.

 

De Stichting kan met de resultaten van dit onderzoek  nader in contact treden met investeerders. Dus wie weet is Groningen binnenkort de eerste stad in Nederland met een kabelbaan!

 

ARCADIS, dat op de Floriade in Venlo al ervaring heeft opgedaan met deze vorm van transport, heeft onder andere een Quick scan ontwikkeld, die in korte tijd de haalbaarheid van kabelbaanverbindingen verkent en toetst.

 

Meer informatie
Ton Vergeldt

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

AGENDA

Amsterdam International Waterweek

1 november 2017

Amsterdam

Deltacongres

2 november 2017

WTC EXPO Leewarden

Kennismarkt Omgevingswet Integraal aan de slag

7 november 2017

Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Water in de Openbare Ruimte

 

9 november 2017

EXPO Houten

Leerplein Aan de slag met de Omgevingswet 6

16 november 2017

Utrecht en omgeving

Bloggers

Whitepapers