of 59221 LinkedIn

Amsterdam en Rotterdam op vierde en vijfde plek in onderzoek naar de meest duurzame steden

Reageer

Amsterdam en Rotterdam in top 5 van duurzame wereldsteden

Amsterdam en Rotterdam scoren met een vierde en vijfde plek hoog in een wereldwijd onderzoek naar de meest duurzame steden. Steden die excelleren in duurzaamheid hebben een hoge levenskwaliteit, welvaart en stoten de minste broeikasgassen uit. Het onderzoek wijst Frankfurt aan als meest duurzame wereldstad, gevolgd door Londen en Kopenhagen. In de top 10 staan zeven Europese steden genoteerd.


Paula Verhoeven, directeur Stedelijke Ontwikkeling in Rotterdam nam op 5 februari jl het eerste exemplaar van ARCADIS’ Sustainable Cities Index in ontvangst van Erik Blokhuis, CEO van ARCADIS Europa, in aanwezigheid van ruim 60 vertegenwoordigers van publieke en private organisaties die actief werk maken van duurzame stedelijke ontwikkeling.


Carolien Gehrels, directeur Big Urban Clients bij ARCADIS: ,Nederland doet het vooral goed omdat wij gewend zijn om op kleine gebieden een leefbare omgeving te creëren. Voor Rotterdam is duurzaamheid een belangrijk thema. De haven en stad worden steeds meer met elkaar vervlochten. De uitdaging is om hier, waar het aantal inwoners van de binnenstad de komende 30 jaar verdubbelt de milieudruk te minimaliseren.’

 

Ook in Amsterdam staat duurzaamheid hoog op de agenda. Het streven daar is gericht op zoveel mogelijk uitstootvrij verkeer in 2025 door onder meer het aantal elektrische oplaadpunten uit te breiden tot vierduizend. Verder komen er twee nieuwe cargohubs, overslagpunten voor goederen aan de rand van de stad.

 

Uit het onderzoek blijkt dat Amsterdam de beste balans heeft tussen de verschillende subcategorieën van het onderzoek. Rotterdam eindigde bovenaan in de subcategorie ‘people’, door de relatieve gelijkheid in inkomen en de goede balans tussen werk en privé.

 

Een andere conclusie uit het onderzoek is dat de verschillen in Azië erg groot zijn. Aan de ene kant staan Seoel, Hong Kong en Singapore in de top tien. Maar Jakarta, Manila, Mumbai, Wuhan en New Delhi bungelen in de onderste regionen van het onderzoek. Dit zijn vooral steden die te maken hebben met een bevolkingsexplosie, waarbij de groei van het inkomen achter blijft. Uit de notering van San Francisco en Los Angeles blijkt dat economische groei niet altijd een garantie is voor een hogere score op duurzaamheid.

 

Geïnteresseerd?
Lees dan het volledige (engelstalige) onderzoeksrapport 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

AGENDA

Springtij Forum 2017

21 – 23 september 2017

Terschelling

Leerplein Aan de slag met de Omgevingswet-4

28 september 2017

Utrecht

en omgeving

2e Jaarcongres AssetManagement Nederland

12 oktober 2017

Arnhem,

bij TenneT

Leerplein Aan de slag met de Omgevingswet 5

12 oktober 2017

Utrecht

en omgeving

Kennismarkt Omgevingswet Integraal aan de slag

7 november 2017

Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Leerplein Aan de slag met de Omgevingswet 6

16 november 2017

Utrecht

en omgeving

Bloggers

Whitepapers