of 59232 LinkedIn

250 Europese successen in duurzame stedelijke ontwikkeling onder handbereik

Reageer

250 voorbeelden van succesvolle duurzame stedelijke innovaties uit Europa zijn beschikbaar via de Eurbanlab Library op www.eurbanlab.eu. Al deze Europese voorbeelden op een rij bieden inspiratie voor iedereen met een ambitie om de stedelijke omgeving duurzamer te maken. Het bevat een breed scala aan Best Practices variërend van slimme financiering, innovatieve technieken en integrale ontwerpen tot projectplanning en uitvoering. Met dit overzicht is het gemakkelijk om mensen te vinden die ervaring hebben met vergelijkbare innovaties.

Quartier Vauban innovatief voorbeeld

Neem bijvoorbeeld Quartier Vauban, gelegen aan de voet van het Duitse Zwarte Woud, wordt internationaal bestempeld als ecologisch paradijs. Het voormalige legerterrein is herontwikkeld tot duurzame wijk; waar gemotoriseerd vervoer in de ban is gedaan en kleurrijke, energie-efficiënte woningen aanzienlijke kostenbesparingen voor bewoners genereren. In 8 jaar tijd herrees een levendige, innovatieve en duurzame wijk, waar burgers ca. 40% van de woningen zelf ontwikkelden. Inmiddels biedt de wijk duurzame woonruimte aan ruim 5000 mensen en 600 lokale banen. Wat dit project zo succesvol maakte is de vergaande burgerparticipatie en ruimte voor het ontwikkelen van vernieuwende en duurzame bouwconcepten.

 

Vauban staat niet op zichzelf, overal in Europa zijn inmiddels vele innovatieve projecten opgepakt. Voorbeelden te over voor steden die tempo willen maken met hun duurzaamheidsambities.

 

AfbeeldingNetwerk Eurbanlab

Eurbanlab werkt aan klimaatbestendige, duurzame steden die ruimte bieden aan een hogere kwaliteit van leven.  Dit doet ze door het analyseren, verbeteren en promoten van stedelijke innovaties. In het Eurbanlab netwerk delen koplopers uit heel Europa hun ervaringen en leren met en van elkaar.  De Eurbanlab Library is hierbij een bron van nieuwe kennis.  Ook biedt zij assessments aan die helpen innovatieve plannen duurzamer te maken en die bijdragen aan een succesvolle integrale aanpak op inhoud en proces.  Eurbanlab analyseerde zo  ook het project Vauban, stelde de succesfactoren vast en gaf aan hoe dit concept toegepast kan worden op andere locaties.  Voor meer informatie over het voorbeeld Vauban lees ook het artikel in Energie +.

 

Eurbanlab is geïnitieerd binnen het Climate-KIC programma, Europa’s belangrijkste initiatief voor klimaatinnovatie. Neem voor meer informatie over Eurbanlab contact op met drs. Anne-Marie Spierings, Programma Manager Eurbanlab, email: annemarie.spierings@arcadis.nl, tel: +31 627061637.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingArcadis Nederland BV

Piet Mondriaanlaan 26

3812 GV Amersfoort

Postbus 220

3800 AE Amersfoort

 

Tel +31 88 4261261

E-mail info@arcadis.nl

www.arcadis.com/nl/nederland

Meer nieuws

AGENDA

Amsterdam International Waterweek

1 november 2017

Amsterdam

Deltacongres

2 november 2017

WTC EXPO Leewarden

Kennismarkt Omgevingswet Integraal aan de slag

7 november 2017

Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Water in de Openbare Ruimte

 

9 november 2017

EXPO Houten

Leerplein Aan de slag met de Omgevingswet 6

16 november 2017

Utrecht en omgeving

Bloggers

Whitepapers