of 59221 LinkedIn

Tegenwind in het Reichswald

Het overleg verloopt moeizaam, want de turbines staan op Duits grondgebied maar op enkele honderden meters van Nederlandse huizen. ‘Deze parken worden normaal gesproken op zee gebouwd. Het is één van de grootste windmolenprojecten van Europa op vasteland. Een enorme inbreuk op het landschap en het uitzicht’, vertelt John Tampoebolon van Tegenwind in het Reichswald.

Schone energie is prima en duurzaamheid noodzaak. Maar twaalf windmolens in het Reichswald gaat het Nederlands/Duitse ‘Tegenwind in het Reichswald’ te ver. 

Netwerk van John Tampoebolon, van ‘Tegenwind in het Reichswald’

Het overleg verloopt moeizaam, want de turbines staan op Duits grondgebied maar op enkele honderden meters van Nederlandse huizen. ‘Deze parken worden normaal gesproken op zee gebouwd. Het is één van de grootste windmolenprojecten van Europa op vasteland. Een enorme inbreuk op het landschap en het uitzicht’, vertelt John Tampoebolon van Tegenwind in het Reichswald. Het burgerinitiatief bestaat uit zo’n twintig mensen. ‘Een netwerk is voor ons erg belangrijk. We hebben gelukkig de balletjes inmiddels aardig aan het rollen gekregen.’

Het aantal bondgenoten van Tegenwind in het Reichswald is inmiddels talrijk. ‘Aan onze kant staan Europarlementariërs als Jeroen Lenaers en Esther de Lange, maar ook medewerkers van de provincie Limburg en Fons Mandigers van Natuurmonumenten. ‘Zij hebben vele miljoenen in het nabijgelegen natuurgebied gestoken en zijn logischerwijs ook niet blij met deze plannen.’ De zaak is ondertussen ook in de Tweede Kamer en Brussel beland.

Fractieleider Janine van Hulsteijn van de VVD in Gennep is een bondgenoot van het eerste uur. ‘Met haar partij heeft ze in de lokale politiek er aandacht op kunnen vestigen.’ Het besluit wordt uiteindelijk door een Duitse rechter genomen, maar misschien komen de Bezirksregierung Düsseldorf en de Nederlandse provincies eerder tot een akkoord.


Fons Mandigers, beheerder natuurmonumenten
Verre van blij met de windmolenplannen net over de grens. Natuurmonumenten investeerde veel in nabijgelegen natuurgebieden.

Jeroen Lenaers, CDA europarlementarier
Lenaers (Limburger) heeft de Europese Commissie schriftelijke vragen gesteld over de plaatsing van windmolens bij de grens.

Hayke Veldman, VVD Tweede Kamerlid
Het Nijmeegse Tweede Kamerlid Hayke Veldman heeft Kamervragen gesteld over de Windvisie van de provincie Gelderland.

Janine van Hulstreijn, VVD-fractievoorzitter gemeente Gennep
De VVD Gennep verzet zich tegen een groot windmolenpark net over de grens


Hoog niveau
Europarlementariër Jeroen Lenaers, heeft in Brussel al gepleit voor een tienkilometerzone langs de grens waar geen grote projecten mogen worden uitgevoerd. Tampoebolon verwacht dat de 200 meter hoge windmolens er uiteindelijk niet zullen komen. ‘Er zijn zoveel ontwikkelingen gaande. Het gaat traag, maar ik heb er vertrouwen in dat we de plaatsing van de turbines kunnen voorkomen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.