Advertentie

RTL hoeft Landgraaf geen leges te betalen

RTL Nieuws hoeft geen 276,80 euro aan leges te betalen aan de gemeente Landgraaf. Dat heeft de rechtbank in Maastricht besloten. De rechter oordeelde dat de leges onterecht zijn geheven. Dat maakte RTL Nieuws maandag bekend.

10 januari 2011

Declaraties
De redactie van het nieuwsprogramma vroeg in 2009 alle declaraties op van lokale bestuurders in ongeveer driehonderd Nederlandse gemeenten. In veel gevallen bleken burgemeesters en wethouders zaken te hebben gedeclareerd die zij eigenlijk van hun vaste onkostenvergoeding hadden moeten betalen.

Wob

De gemeente Landgraaf bracht het leveren van de gegevens in rekening, omdat RTL informatie had opgevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). De gemeente sprak over dienstverlening. Het ging om een persoonlijke wens om van bepaalde informatie kennis te nemen. De redactie van RTL voerde aan dat van een dienst geen sprake is, omdat de informatie het algemeen belang dient. Daarnaast stuurde het overgrote deel van de circa driehonderd gemeenten geen rekening.

De rechtbank stelde RTL Nieuws in het gelijk en vernietigde de rekening. Vorige maand kreeg RTL ook al gelijk van de rechtbank in Dordrecht.



Lees hier de uitspraak van de rechtbank.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
En wat heeft ons, de maatschappij, dit weer aan juridische ondersteuning gekost? Jongens, zet nu eens in op waar wij als burger baat bij hebben, ooit gehoord van kosten - baten i.p.v. tijdsbesteding!
Spaarzame wijsheid toegewenst!
W. Sanner
De VNG stelt in nieuwsbrief van 11-5-2010: “De VNG vindt dat de autonome beslissingsruimte van de gemeente, die voortvloeit uit de Grondwet en de Gemeentewet, in het geding is. Elk WOB-verzoek veroorzaakt immers kosten. Er moet werk voor worden gedaan dat bij geen enkele organisatie gratis is. Ook bij gemeenten niet.”
Het wordt nu toch eens tijd dat de VNG stopt met verkondigen van eigen subjectieve mening en aan Gemeenten duidelijk gaat maken dat heffen van leges neerkomt op onrechtmatige geldklopperij (diefstal).
jakov / vml. controller gemeente
Het is helemaal niet zo gek wanneer de kosten worden berekend die gemaakt worden om bepaalde informatie van gemeenten e.d. te verkrijgen.
Tijd is geld.
Bij 300 gemeenten is informatie opgevraagd. Uitgaand van het bovengenoemde tarief is dat in totaal ca Euro 83.000.
Waarom wel betalen voor een uittreksel uit het GBA en niet voor het opvragen van allerlei documenten.
W. Sanner
@ Jakov: Net als de VNG doet ook uw persoonlijke mening er niet toe. Uitgangspunt is de Wet Openbaarheid van Bestuur: algemeen belang inzake openbaarheid van bestuur (controleerbaar). Journalisten halen bij opvragen informatie aan Gemeenten heel wat boven tafel wat niet door de beugel kan.
Jan / ambtenaar
@Truus. Dan zou het zo moeten zijn dat journalisten vrijstelling krijgen van legesbetaling. Maar al die studenten of nieuwsgierigen die de gemeenten overstelpen met WOB-verzoeken voor hun eigen gewin (scriptie, boek, verveling) niet.
W. Sanner
@Jan: Je kan een voorstel aan de Tweede Kamer sturen de WOB alleen voor journalisten van toepassing te laten zijn. Overigens maken ook burgers, bedrijven en advocaten gebruik van de WOB om zaken boven de tafel te halen wanneer men door de overheid benadeeld is / onheus behandeld. Denk maar aan de zaak Fred Spijker. Het zou te gek zijn om voor het boven tafel halen van “duistere zaken” leges zouden moeten worden betaald.
Advertentie