of 59232 LinkedIn

Verbouwopgave Groningen veel groter dan gedacht

Eerder werd aangenomen dat 90.000 woningen verbouwd moesten worden. Nu blijkt het volgens een nieuwe schatting te gaan om 152.000 woningen, zo wijst een technisch rapport uit.

De verbouwopgave in Groningen om woningen aardbevingsbestendig te maken blijkt veel groter dan verwacht. Dat blijkt uit een technisch rapport van ingenieursbureau Van Rossum, in opdracht van de provincie Groningen. Er zijn 62.000 meer woningen aan verbouwing toe dan aanvankelijk werd beraamd.

Appartementen en flats
Eerder werd aangenomen dat 90.000 woningen verbouwd moesten worden. Nu blijkt het volgens een nieuwe schatting te gaan om 152.000 woningen, zo wijst het rapport Technische Impact Analyse NPR 9998:2015 uit. Het verschil tussen het nieuwste rapport en de eerder opgestelde rapporten is te verklaren doordat er in dit rapport meer is stilgestaan bij beveiliging voor hoge appartementsgebouwen en flats.


Definitieve vorm

Het rapport is bedoeld om de invloed van een seismisch ontwerpvoorschrift vast te stellen voor reeds bestaande gebouwen in de provincie Groningen en de kwetsbaarheid bij aardbevingen voor deze gebouwen aan te wijzen. De provincie werkt nog altijd aan een definitieve norm voor een ontwerprichtlijn, die in het najaar moet verschijnen.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan (Zelfstandige) op
Door aannemers zijn de meeste woningen gebouwd in Groningen. Heijen of plaatfundering sporadisch , dus een woning zonder een goede fundatie stort in na diverse bevingen logisch toch , echter de aannemer had het aangenomen, en niet aan bevingen gedacht , dat koste te veel geld . Echter nu wordt het wat duurder
Wat een aannemelijk verhaal
Door Reinier den uijl (nederlander) op
Mijnschade door verzakkingen komt nog steeds voor. Maar kort in het geheugen liggen de verzakkingen in amsterdam door de bouw van de metro. Is dat allemaal keurig opgelost? Vroeger werd er tot vaste grond afgegraven waarna funderingspalen geheid werden. Daarop kwamen funderingsbalken te liggen.
Vaak onder het grondwatepeil. Daardoor werd stabiliteit gecreeerd. Honderden poldermolens staan er nu al drie- vier- vijfhonderd jaar.
Wanneer grond instabiel wordt is het zaak met schuimbeton of schuim stabiliteit terug te krijgen, want anders kan men wel oppervlakkig wat opknappen, maar de oorzaak de holtes op te vullen is zeker zo groot. Funderingstechniek.
Door H. Wiersma (gepens.) op
En ......hoe zit het dan met de aardbevingsproblematiek in het gebied van Alkmaar tot aan de Kop van Noord-Holland? Zijn de woningen daar in het verleden al aardbevingsbestendiger gebouwd? Hoe zit het met de geluidisolatie van woningen rond Schiphol, hoe zit het met de volksgezondheid rond Schiphol? Etc. etc., gelijk allemaal even meenemen, politici!

Vacatures

Van onze partners