of 59232 LinkedIn

Schorsing duikteams Noord-Holland gehandhaafd

De schorsing van twee duikteams van de brandweer in Noord-Holland blijft gehandhaafd. De schorsing werd ingesteld nadat een duiker bij een reddingsoperatie was overleden.

De schorsing van twee duikteams van de brandweer in Noord-Holland blijft gehandhaafd. De schorsing werd ingesteld nadat een duiker bij een reddingsoperatie was overleden.

Grote fouten
Bij de reddingsactie in augustus in Koedijk, waarbij de duiker om het leven kwam, is niet volgens de richtlijnen gewerkt. Menselijk en organisatorisch blijken grote fouten te zijn gemaakt. Dat stelt de Inspectie SZW in een evaluatie van wat er is gebeurd. Het rapport is donderdag gepresenteerd door de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord, die de conclusies overneemt. De inspectie stelt dat de duikers in de regio niet voldoende zijn opgeleid en dat hun veiligheid niet is gewaarborgd.

 

Te weinig lucht
De betreffende duikers hebben zich niet aan het protocol gehouden. De duiker zelf is na het redden van een drenkeling opnieuw het water ingedoken terwijl hij nog maar voor 2 minuten perslucht had en dat wist hij, stelt de inspectie. Bovendien stond er geen tweede duiker klaar om eventueel te hulp te schieten. De overleden duiker blijkt ongeveer 5 minuten zonder lucht in het water te hebben gelegen, en dat is voldoende om te overlijden. Wat er precies met hem is gebeurd, is overigens niet duidelijk. Vermoedelijk is een luchtslang vast komen te zitten. De duiker hoorde bij het duikteam van de brandweer van Heerhugowaard. Hij was bezig met het redden van een 51-jarige automobilist uit Schoorl die met zijn auto in het water terecht was gekomen en zwaargewond raakte.

Vakbekwaamheid onduidelijk
Volgens voorzitter Piet Bruinooge van de Veiligheidsregio  en  burgemeester van Alkmaar was er sprake van ,,een stapeling van dingen die altijd goed gaan, maar nu niet''. Twee weken na het incident zijn twee duikteams buiten dienst gesteld omdat onduidelijk was hoe vakbekwaam ze zijn. 

 

Juiste beslissing
Volgens Bruinooge sterkt de rapportage de veiligheidsregio in de overtuiging dat het op non-actief zetten van de duikteams ,,de juiste beslissing" is geweest. De duikers blijven volgens hem ten minste aan de kant tot ook de Inspectie Veiligheid & Justitie over het ongeval rapporteert. Dat rapport wordt eind dit jaar verwacht. Het was donderdag nog niet bekend of ook de duikteams zelf zich neerleggen bij de conclusies van de Inspectie SZW.


Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners