of 59232 LinkedIn

Gemeenten testen luchtalarm niet op feestdagen

Het gebruikelijke testen van de waarschuwingssirenes, om 12.00 uur op de eerste maandag van de maand, komt deze maandag te vervallen.
Reageer

Het gebruikelijke testen van de waarschuwingssirenes, om 12.00 uur op de eerste maandag van de maand, komt deze maandag te vervallen. Het is tweede paasdag en op nationale en religieuze feest- en herdenkingsdagen wordt het alarm niet getest. Om die reden vervalt de test ook volgende maand. Op maandag 4 mei is het Dodenherdenking. Dat melden de Veiligheidsregio's.

Taak van gemeenten
Het testen van de sirenes is een taak van gemeenten. Als de waarschuwingssirenes op een ander moment klinken dan de eerste maandag klokslag 12.00 uur, is er vermoedelijk wat aan de hand. De sirene waarschuwt dan bijvoorbeeld voor een ongeluk met chemische stoffen in de buurt. Omwonenden krijgen in dat geval het advies binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en voor meer informatie af te stemmen op de regionale radio- en tv-zender.

Definitief weg
Juist vorige week werd bekend dat de luchtalarmsirenes definitief verdwijnen, vermoedelijk eind 2017. Het alarm bij rampen wordt vervangen door alarmering via sociale media, NL-alert, radio, websites en sms'jes van de overheid.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners