of 59250 LinkedIn

Den Haag wil APV aanpassen aan 'aso-wet'

De Haagse burgemeester Paulien Krikke gaat de gemeenteraad om meer bevoegdheden vragen om in te grijpen in slepende overlastdossiers, meldt het AD. Die mogelijkheid bestaat sinds juli dit jaar dankzij de Wet aanpak woonoverlast, ook bekend als de ‘aso-wet’.

De Haagse burgemeester Paulien Krikke gaat de gemeenteraad om meer bevoegdheden vragen om in te grijpen in slepende overlastdossiers, meldt het AD. Die mogelijkheid bestaat sinds juli dit jaar dankzij de Wet aanpak woonoverlast, ook bekend als de ‘aso-wet’.

APV

Daarmee neemt Den Haag het voortouw in het aanpassen van de algemene plaatselijke verordening (APV). Als de gemeenteraad het voorstel aanneemt, kan de burgemeester hardnekkige overlastbezorgers een dwangsom opleggen, een bezoekverbod opleggen of zelfs (tijdelijk) uit huis laten plaatsen. Behalve van Krikke, klinkt ook van de Rijswijkse burgemeester Michel Bezuijen een oproep om in zijn gemeente de APV aan te passen. Het Parool meldde maandag dat Amsterdam eind dit jaar de APV wil gaan aanpassen, onder meer om overlast rond corps- en dispuutshuizen in het centrum tegen te gaan.

 

Geen arbitrage

Ruud van Bennekom, directeur van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), staat positief tegenover het Haagse initiatief: ‘Het is goed dat er nu een wet ligt die het mogelijk maakt voor burgemeesters om op te treden tegen burgers die voor voortdurende en ernstige overlast zorgen. Dat dient uiteraard pas te gebeuren nadat eerst andere wegen zijn bewandeld. Bijvoorbeeld buurtbemiddeling of – in het geval dat de overlastgever in een huurhuis woont – het aanspreken van de verhuurder. Het moet niet zo zijn dat burgers direct naar hun burgemeester gaan.’ Van Bennekom ziet geen risico dat burgemeesters in een ongewenste arbitragerol vallen: ‘De burgemeester moet bijvoorbeeld niet optreden als rechter in burenruzies. Het moet duidelijk gaan om overlast met een uitstraling naar de openbare orde.’

 

Animo   

De NGB-directeur zegt nog geen zicht te hebben op het animo bij andere burgemeesters om de APV aan te laten passen. Wel heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) inmiddels een ledenbrief rondgestuurd met een model-APV voor de toepassing van de Wet aanpak woonoverlast. Van Bennekom wijst ook op een stappenplan voor overlastbestrijding dat door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is gepubliceerd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Gemeenten kunnen beter eerst de VNG inschakelen dan allemaal proberen 'het wiel' uit te vinden.
Door Jan op
Tja, deregulering is blijkbaar niet altijd de oplossing...

Vacatures

Van onze partners