Advertentie
digitaal / Nieuws

Online bouwarchieven bedreiging privacy

Een website met bouwarchieven van de gemeente Groningen is meteen uit de lucht gehaald toen bekend werd dat de website de privacy van Groningers schond.

14 april 2010

Bouwdossiers
Het gaat om websites met daarop bouwdossiers en vergunningaanvragen. Doordat bij veel documenten adressen, telefoonnummers, bankrekeningen en handtekeningen stonden voldeden de sites niet aan richtlijnen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Richtlijn
De privacyschendingen kwamen aan het licht bij door werk van onderzoeker Eric Hennekam als voorbereiding op een presentatie bij de Vereniging van Onderzoeksjournalisten. Groningen heeft de website op advies van Hennekam gelijk uit de lucht gehaald.


Uit de lucht
‘We zijn gisteren op de problemen met de privacy gewezen’, zegt Lucel Bont van de gemeente Groningen. ‘Natuurlijk respecteren wij de privacy, dat is geen punt. Maar het is toch vervelend dat de website nu uit de lucht is’, zegt Bont. ‘Drieduizend Groningers maken er per maand gebruik van. Nu kunnen ze de vergunningaanvragen en dossiers alleen nog op het stadhuis inzien.’

Website
Er komt binnenkort een verbeterde versie van de Groningse website online, maar wanneer is nog niet bekend. De nieuwe versie zal wel voldoen aan de richtlijnen van het CBP.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
"Natuurlijk respecteren wij de privacy," zegt Lucel Bont van de gemeente Groningen. Maar het klinkt eerder of er sprake was van een "piepsysteem": zolang niemand er iets van zegt, lekker doorgaan. Dat is niet hetzelfde als respecteren.

Dat is een enorme factor in de kloof tussen overheid en burger. De overheid zegt wel dat-ie zich netjes wil gedragen, maar doet het in de praktijk vaak alleen onder druk of dwang.

Dat is dus vooral een mentaliteitskwestie bij bestuurders en ambtenaren. Die mentaliteit zou moeten veranderen.
Heike / ambtenaar
Respect voor privacy is he;aas geregeld ver te zoeken; "het is immers zó efficient, gemakkelijk en klantvriendelijk om bij voorbeeld bestanden aan elkaar te koppelen" is een vaak gehoorde opmerking. Ook dat het "in het voordeel van de burger is" wordt vaak als argument aangevoerd om het niet zo nauw te nemen met de privacy. Door iemand voor te houden hoe hij/zij het zélf zou vinden als er zo met zijn/haar gegevens zou worden omgegaan, is vaak een eye-opener.
Jacques Duivenvoorden / Adviseur en projectmanager WABO-ICT
Wordt dit straks beter of juist slechter na de invoering van de WABO en het gebruik van het Omgevingsloket online? Dan zal nog meer dan nu het vergunningproces digitaal gaan verlopen. Het digitaal publiceren is daar integraal onderdeel van.
Online / Ambtenaar
Wat een slome duikelaars in Groningen, dit is nou precies wat ambtenaren een slechte naam geeft. De privacyregels kunnen toch niet als een verrassing komen, als je een beetje bekend bent met de materie....
Advertentie