of 59232 LinkedIn

Minister zet herbouwde molen niet op monumentenlijst

De molen van Burum
De molen van Burum
Reageer

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) is niet van plan om de herbouwde molen in het Friese Burum op de Rijksmonumentenlijst te zetten. Een grote meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, PvdA, CDA, SP en D66 dringt hier wel op aan. De circa 2 eeuwen oude molen brandde 2 jaar geleden af en werd herbouwd met nieuwe materialen.

Replica
Daardoor is de molen volgens Bussemaker een replica geworden en dus geen rijksmonument meer. Bovendien zou het aanvaarden van volledig herbouwde monumenten op deze lijst een precedent scheppen voor soortgelijke gevallen. ,,Dan komen we op een hellend vlak. Die kant moeten we niet op. Hoe pijnlijk het ook is voor de gemeente Burum, de inwoners en de eigenaar'', aldus Bussemaker. Ze benadrukte dat de gemeente de nieuwe molen ook een beschermde status kan geven.

Unieke afweging
De Kamer ziet het precedent niet zo en wees erop dat in Burum sprake is van een unieke situatie, door de werking van de maalinrichting en door de bijzondere omgeving. Dat mag dan ook een unieke afweging krijgen, vindt de VVD. Ook de Raad voor Cultuur gaf een positief advies over herplaatsing op de Rijksmonumentenlijst, die bescherming en financiering door het Rijk inhoudt.

De ziel is eruit
Ze raadpleegde zelf een ,,gepassioneerde molendeskundige'' van de overheid. Ze liet zich ervan overtuigen dat de karakteristieke molen niet meer bestaat. ,,De ziel is eruit. Bij Rijksmonumenten gaat het om de authenticiteit. Dat is hier niet meer het geval.''
Verstuur dit artikel naar Google+