of 59183 LinkedIn

De gemeente van de toekomst

Afbeelding

Er verandert veel voor gemeenten; er komen taken bij, de schaal wordt groter en de samenleving stelt andere eisen. In de drukte van alledag is er geen tijd om te reflecteren op de betekenis van deze veranderingen voor uw gemeentelijke organisatie. In de Gemeente van de toekomst’ behandelen we de belangrijkste trends die de ontwikkeling van uw gemeente en uw eigen functie de komende jaren bepalen. 

 

Waarom deze opleiding?

De maatschappij verandert ingrijpend als gevolg van individualisering, internationalisering en informatisering. In deze leergang gaat u in op de betekenis van deze veranderingen voor gemeenten en uw functioneren binnen de gemeentelijke organisatie. Abstracte begrippen als ‘Smart City’ en ‘Netwerkorganisatie’ vertaalt u naar uw eigen gemeente en u gaat aan de slag met de ontwikkeling van een strategie voor uw eigen gemeente met werkbare handvatten.   

 

Voor wie?

Gemeente van de toekomst is gericht op leidinggevenden, (bestuurs)adviseurs, programmamanagers en beleidsmedewerkers die zich bezig houden met de strategische ontwikkeling van de gemeente.

 

Inhoud programma

In vier modules komen de thema’s voorbij die de komende jaren een grote impact op uw gemeentelijke organisatie hebben. De modules bestaan uit twee dagen, waarin theorie en praktijk elkaar afwisselen. Hierbij staan uw vragen en leerdoelen centraal.

 

De modules:

  1. De ontwikkeling van het lokaal bestuur vanuit bestuurskundig perspectief. Over schaalvergroting, gemeentelijke taken en veranderende bestuurlijke verhoudingen;
  2. De gemeente in de netwerkmaatschappij. Over netwerksturing, vitale netwerken en effectief optreden in netwerken;
  3. Smart Cities. Over hoe ICT de gemeente gaat veranderen en voorbeelden van de toekomst die al begonnen is;
  4. Veiligheid. Over de veiligheidsutopie, de symbiose tussen boven- en onderwereld, crisisbeheersing en veiligheid in cyberspace.

 

Elke module heeft een kerndocent die specialist is op het vakgebied. Deze kent de gemeentelijke context vanuit de eigen ervaring als onderzoeker of (programma)manager. Hierdoor is de docent in staat om de soms complexe thema’s te vertalen naar uw gemeentelijke praktijk.

 

Werkvormen

In deze leergang gebruiken wij verschillende werkvormen. Zo werken wij met interactieve presentaties en reflectiegesprekken, behandelen we casuïstiek volgens de Harvard Case Method en doen we praktische oefeningen om bijvoorbeeld uw netwerk in kaart te brengen. In een workshop story-telling leggen we de basis voor uw verhaal over hoe uw gemeente er in de toekomst uit ziet.

 

De leergang wordt ondersteund door een interactieve elektronische leeromgeving waarin u zich met filmpjes en korte opdrachten voorbereidt op de klassikale modules. 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Aanmelden

 

Afbeelding

Powered by:


Afbeelding

LOCATIE

Utrecht

 

DUUR

Vier modules van twee dagen

Module 1:           20 en 21 september 2017

Module 2:           11 en 12 okotober 2017

Module 3:           15 en 16 november 2017

Module 4:           13 en 14 december 2017

 

KOSTEN

Prijs       € 5.290,-
De prijs voor deze training is inclusief locatie- en verzorgingskosten.

 

Afbeelding

 

CONTACT

PBLQ

Peter van Enk

Opleidingsadviseur

 

T: 06 - 5141 6822

E: p.van.enk@pblq.nl

 

 

QUOTES DEELNEMERS 

‘’ Veel nieuwe informatie gekregen en genoeg tijd om met collega’s uit verschillende gemeenten te reflecteren en ervaringen te delen.”


“Ik ben op een andere manier gaan kijken naar de rol van de overheid en lever een actieve bijdrage aan de strategische discussies in mijn eigen gemeente.”

 

“Ik heb een integraal beeld gekregen en kan dit vertalen naar mijn eigen gemeente. Een openbaring.”

 

“Interessant programma. Inhoud is sterk. Docenten zijn goed. Verwachtingen ten aanzien van het vernieuwende karakter van het programma, zoals nieuwe vormen van democratie, bestuur en organiseren, worden waargemaakt.”