of 59232 LinkedIn

André Baars: Hoe legerplaatsen 19 miljoen 'repareerden'

Ermelo - Jan van Schaffelaarkazerne
Ermelo - Jan van Schaffelaarkazerne

Gemeenten met veel kazernes en gevangenissen vernemen in 2011 door een nieuwe manier van woningregistratie miljoenen aan rijksinkomsten mis te lopen.

Netwerk van André Baars, burgemeester van Ermelo

Ermelo is zo’n gemeente. De herberekening zou de gemeente 2,4 miljoen euro per jaar in de portemonnee schelen. Dat verschil vindt burgemeester André Baars (CDA) te gortig. Omdat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) niets wil of kan betekenen, trommelt hij 58 lotgenoten bij elkaar en trekt ten strijde. Het adagium: samen sta je sterker.

De strategie: lobbyen. Inhoudelijk laat de groep zich bijstaan door een extern adviesbureau dat Ermelo eerder had geholpen. Voorzien van een degelijke onderbouwing gaan de gemeenten verhaal halen bij Binnenlandse Zaken. ‘Daar vinden we op hoog ambtelijk niveau een gewillig oor’, zegt Baars. Handig is dat de gemeentesecretaris en de directeur-generaal ooit hebben samengewerkt. Verder gebruiken de leden van de politiek en geografisch breed samengestelde stuurgroep hun partijcontacten in Den Haag en ‘laten Kamervragen stellen.’

Daarmee belandt de kwestie op het bordje van minister Plasterk. Drie jaar intensieve lobby en strijd levert de Groep Ermelo op dat de negatieve herverdeeleffecten niet in 2013, maar eerst per 2015 neerslaan. Er is een driejarige overgangsregeling van 19 miljoen euro voor gemeenten met gevangenissen en kazernes. Voor Ermelo resteert een jaarlijks nadeel van 8,5 ton. ‘Die reparatie was het maximaal haalbare. Vergeleken met de 2,4 miljoen euro per jaar die het ons eerst zou kosten, is het een enorm verschil’, zegt Baars.

Ferry Knaack, extern adviseur
Expert gemeentefinanciën. Kent het gemeentefonds als zijn broekzak. Hij benadert Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66)

Manon Fokke, Tweede Kamerlid-PvdA
Woordvoerder decentrale overheden. Zij stelt met de collega’s Gerard Schouw (D66), Madeleine van Toorenburg (CDA) en Foort van Oosten (VVD) Kamervragen aan PvdA-minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Ruud Severijns, burgemeester Oirschot-PvdA
Oirschot zou als één van de grootste kazernegemeenten zwaar worden getroffen. Via zijn college zijn er ook warme lijntjes met minister Dijsselbloem van Financiën.

Gerrit Jan Koops, beleidsambtenaar Ermelo
Inhoudelijk coördinator van de Groep Ermelo. Hij vormde een sterke tandem met extern adviseur Ferry Knaack.

Actie klaar
De collectieve actie laat volgens Baars zien dat tijdelijke netwerkorganisaties soms effectiever opereren dan de staande organisatie VNG. De Groep Ermelo is vorige maand formeel opgeheven. ‘Maar we weten elkaar snel weer te vinden als andere gedane toezeggingen geen gestand worden gedaan.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Van onze partners