of 59232 LinkedIn

Waar maken we ons druk om?

Rens Meijkamp Reageer

Dat is een belangrijke vraag als het gaat om het formuleren van plannen, projecten en beleid. Even een stapje terug, even een moment van reflectie…..

Want we kunnen ons in organisaties zo verliezen in zelfgecreëerde problemen, in kokervisies, in sociale druk om mee te gaan op reeds ingezette paden, in al lang geleden gekozen strategische uitgangspunten en in veel te klein bewustzijn.  In deze tijden van crisis en vragen over hoe de overheid een nieuwe positie en bijdrage kan vinden, is reflectie van groot belang. De netwerksamenleving, waarin ook de overheid en de gemeente in het bijzonder participeert, vraagt om nieuwe oplossingen in een nieuwe maatschappelijke realiteit. Ik werd vanuit deze observatie onlangs getroffen door de poster van ‘Loesje’:

Toen de problemen gingen kantelen, bleken er oplossingen onder te liggen.

Een geniale treffer die veel duidelijk maakt: Problemen zijn niet onveranderbaar; je kunt er van verschillende kanten tegen aan kijken: Je kunt ze kantelen.
Als je dan vanuit een nieuw perspectief naar de problemen kijkt, komt er beweging in de zaak. Wat eerst vast zat, kan dan gaan rollen. Dan ontstaan er nieuwe mogelijkheden.
En ook dat een nieuwe perceptie op problemen leiden tot nieuwe inzichten en nieuwe oplossingen. Loesje suggereert dat de nieuwe oplossingen dan gewoon zo maar zichtbaar worden en voor het grijpen liggen. De praktijk leert dat het inderdaad vaak zo simpel is.

Een innoverende leider puur sang, Alex Peltekian (voorzitter CVB van de grootste onderwijsorganisatie in Noord-Nederland) zei het onlangs op de Open CRKL dag zo: ‘Perceptieverandering is de goedkoopste en meest effectieve manier van organisatieverandering. Geen dure “change agents” of eindeloze stuurgroepen, maar perceptieverandering.’

Maar misschien het allerbelangrijkste is dat Loesjes stelling op gevoelsniveau appelleert aan licht, simpel en plezierig en het volgen van de stroom. Ik denk dat juist het star zoeken naar nog meer controle en efficiency ons vastzet op bestaande sporen.

Wat ik merk in de praktijk is dat als je mensen uitdaagt om op een frisse manier tegen de huidige situatie aan te kijken, dit resulteert in energie en dynamiek. Het blijkt bemoedigend en versterkend te zijn voor mensen om vanuit eigen visie en verantwoordelijkheid de vraagstukken aan te pakken in hun eigen omgeving, op hun eigen werkplek.

Voor alle innoverende leiders in het publieke domein is wellicht het sturen op dynamiek en innovatief vermogen belangrijker dan wat dan ook: Je moet bewegen anders kun je niet scoren. Dat begint met mentale souplesse en misschien ook wel met moed.

dr. ir. Rens Meijkamp
RensonConsultancy

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners