of 59221 LinkedIn

Vragen naar de (on)bekende weg?

Bart Geerdink Reageer

De zomervakantie loopt alweer op zijn eind. De afgelopen weken zijn veel mensen er tussenuit geweest om even te ontspannen. Rondtrekken door Amerika, lekker uitwaaien op een van de Waddeneilanden of met de caravan naar Frankrijk.

Routekaart
De tijd om met de kaart op schoot de weg te zoeken, ligt inmiddels achter ons. Toch? Een navigatiesysteem is de huidige routekaart die mensen begeleidt naar hun vakantiebestemming. Maar logisch nadenken en keuzes maken hoort er nog steeds bij. Wie kent immers niet de verhalen van mensen die blindelings het navigatiesysteem volgen en toch verkeerd uitkomen omdat ze de locatie verkeerd hebben ingetoetst. Of wat als het navigatiesysteem uitvalt?

Samen op reis
Eigenlijk zien we hetzelfde bij de routekaart van CORV, de Collectieve Opdracht Routeer Voorziening. In het kader van de nieuwe Jeugdwet moeten gemeenten voor 1 januari 2015 aangesloten zijn op deze voorziening. Het advies is om als beleidsmedewerkers en informatiemanagers gezamenlijk in de spreekwoordelijke auto te stappen en de stappen in de routekaart van CORV te doorlopen. In een gezamenlijk overleg wordt immers pas duidelijk welke consequenties de beleidskeuzes hebben en welke acties de gemeente moet ondernemen. Daarnaast leer je elkaar nog beter kennen, dicht je (een beetje) de kloof tussen beleid en informatiemanagement en bovendien is het ook nog eens gezelliger om samen zo’n reis te maken. In je eentje in de auto naar Zuid-Frankrijk is ook niet alles…

Goede voorbereiding
De Jeugdwet is voor gemeenten ‘een reis’ die zij nog niet eerder hebben gemaakt. Mogelijk zal in dat traject ook niet alles op rolletjes verlopen. Immers, nog niet alle regelgeving is vastgesteld, processen moeten nog worden ingericht en ICT-leveranciers zijn nog druk aan het bouwen en testen. We zullen vast nog zaken tegenkomen die niet zijn voorzien. Gemeenten hebben daar deels ook invloed op. Bijvoorbeeld door een goede voorbereiding. Het vergaren van al beschikbare informatie vormt de basis, maar het is ook zaak om tijdig keuzes te maken en tijd te hebben voor de realisatie. Als gemeente wil je graag eerst een ‘proefrit’ kunnen maken in plaats van op 1 januari gelijk weg te moeten rijden en eventuele onnodige obstakels tegen te moeten komen.

‘ANWB-hulpdienst’
Er moet nog genoeg gebeuren. Zowel aan de kant van gemeenten, als ook bij de justitiële partners en jeugdhulpaanbieders. Zorg er dus voor dat op tijd keuzes worden gemaakt en stappen worden gezet. Voor CORV is veel informatie te vinden in de routekaart, die continu wordt geupdate. Als je er vervolgens toch niet uitkomt, of met ‘pech langs de weg’ staat, dan kan de regionale accountmanager als ‘ANWB-hulpdienst’ optreden. Zo gaan we stap voor stap verder op de (on)bekende weg om het uiteindelijk voor jeugdigen die het nodig hebben, beter en efficiënter te organiseren!

Bart Geerdink is teamcoördinator bij KING en projectleider Beleidsinformatie Jeugd

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners