of 59236 LinkedIn

Vermeldings-waardig

Maurice van Erven Reageer

Begin deze eeuw woonde ik in een studentenhuis waar we veelvuldig gebruikmaakten van het zojuist aangelegde snelle internet in onze stad. Maar met de komst van meer computers in huis bleek het abonnement al snel te beperkt. Aan mij de taak om bij de provider ons abonnement op te waarderen.

Na een tijdje in de wacht te hebben gestaan, heb ik ons verzoek ingediend en kreeg ik te horen dat er per brief een bevestiging van de wijziging zou worden toegestuurd. Die brief arriveerde inderdaad vier dagen later, en er waren ook daadwerkelijk wijzigingen doorgevoerd. Volgens de administratie was ik een mevrouw geworden en ons postadres lag vanaf dat moment in Rotterdam. Sneller internet kregen we echter niet.

Drie maanden later waren we afgesloten omdat de acceptgiro’s, die in een andere gemeente bezorgd werden, niet waren betaald.

Uiteindelijk hebben we bij toerbeurt (ieder een dagdeel) geprobeerd om de administratieve fouten en de verbinding hersteld te krijgen. Na ruim anderhalve dag bellen is dat gelukt en kregen we weer internet. Ik bleef echter een mevrouw. Dat hebben we nooit durven herstellen, uit angst voor het verlies van onze verbinding.

Dat lijkt een ver verleden, maar in registraties komen fouten nu eenmaal voor. Bij het koppelen van gegevenssets wordt de kans op ‘gekke fouten’ alleen maar groter. Terugmelding van dergelijke misstanden vergroot de kwaliteit van de registratie.

Binnen het Stelsel van Basisregistraties is een dergelijke terugmelding ook voorzien, in de vorm van Digimelding. Deze stelselvoorziening kan vanaf oktober 2014 met de eerste basisregistratie (het Handelsregister) worden gebruikt. Operatie NUP zet in haar laatste maanden in op het aansluiten op het treintje van Handelsregister-bevragingen en terugmelden via Digimelding. Op deze manier wordt het gebruik van deze belangrijke basisregistratie vergroot en de kwaliteit van de gegevens verbeterd.

En mijn gegevens? Ik heb het even gechecked en sta in het Handelsregister ingeschreven onder de juiste naam en met het juiste adres!

* Maurice van Erven is werkzaam bij Operatie NUP, een programma dat door Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING) wordt uitgevoerd in opdracht van de VNG

Terugmelden via Digimelding? Meld uw gemeente dan aan via de website van Logius

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners