of 59232 LinkedIn

Veranderen in timelapse

Robijn Niemöller Reageer

‘Maar bij het volgende project gaan we het meteen goed doen.’ Lijkt het zo, of wordt de beste aanpak voor een verandertraject vaak pas achteraf duidelijk? Is het dan wel mogelijk om het de volgende keer ook echt meteen goed te doen? Terugkijken naar eerdere veranderingen biedt aanknopingspunten.

Een collega liet me een filmpje in timelapse zien. Ik ken de techniek uit natuurdocumentaires: real-time kijken naar verkleurende blaadjes levert weinig spannende TV op, maar als je het versneld afspeelt zie je ineens wat er gebeurt. Het filmpje van de collega was een versnelde weergave van een werkproces. Ook dat was verhelderend. Wat je normaal niet zo makkelijk waarneemt, viel nu opeens enorm op: de bottlenecks, de verspillingen….

Verandertrajecten verlopen ook vaak te traag om met het blote oog waar te nemen. Zoals je ‘opeens’ beseft dat het herfst is, is er ook ‘opeens’ iets veranderd. Hoe zou een verandertraject eruitzien in timelapse?

Een mogelijk scenario: in het begin een boel beweging. Veel mensen die elkaar aanspreken, bijeenkomsten, herrie. Daarna een periode van relatieve rust, fronsrimpels en zorgelijke blikken: hoe gaan we het waarmaken? Opeens zien we nieuwe spelers opduiken: kennelijk zijn zij aangewezen om de resultaten te realiseren. Daarna weer een hele tijd weinig beweging, waarna er daadwerkelijk iets begint te veranderen. Als uw gemiddelde verandering er in timelapse zo uitziet, zou de tip kunnen zijn om wat rustiger te starten, maar wel meteen met de juiste mensen.

De primaire reactie als je iets wilt veranderen is vooruitkijken: hoe gaan we dit nu eens regelen? Het kan heel verhelderend zijn om in timelapse terug te kijken op de afgelopen veranderingen: zit er een patroon in de dynamiek van ons veranderproces, wat kunnen we daarvan leren?

Die voorbereiding moesten we misschien wat vaker in slowmotion doen.

Zelf zien hoe een werkproces in timelapse eruitziet? Kijk hier 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners