of 59221 LinkedIn

Nieuwsgierig

Femke Polman Reageer

Ken je dat, dat je flarden van een gesprek opvangt en merkt dat je gaat verzitten om het beter te kunnen horen? Of dat je op straat bijna ergens tegenaan botst, omdat je net iets te lang dat ruziemakende stel nakijkt? Of dat je bijna van je fiets valt omdat je ‘nog even snel’ je Facebook bekijkt? Wie nu gniffelt, is waarschijnlijk behept met hetzelfde nieuwsgierigheidsgen als ik. Op zich is er niets mis met een gezonde dosis nieuwsgierigheid. Sterker nog, ik denk dat nieuwsgierigheid een van de belangrijkste randvoorwaarden is om tot innovatie te komen. Mits goed gebruikt…

Gemeenten hebben gezonde nieuwsgierigheid nodig
Met alle uitdagingen die op het bord van gemeenten liggen, is innovatie eerder noodzaak dan luxe. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid lijkt in het gemeentelijk apparaat dan ook op zijn plek. Dan heb ik het niet over het soort nieuwsgierigheid dat maakt dat ik weer eens dezelfde gegevens op een gemeentelijk formulier aan het invullen ben. Of over de mevrouw van het KCC die maar vragen blijft stellen als ik simpelweg vraag doorverbonden te willen worden met een specifiek persoon. Ik heb het over het zoeken naar nieuwe manier om de dingen beter en slimmer te doen.

Gluren bij de buren
Ik denk dat gluren bij de buren met de decentralisaties in het sociaal domein steeds belangrijker zal blijken. Door met elkaar uit te wisselen hoe je omgaat met deze uitdagingen, kom je wellicht tot nieuwe inzichten. En tot de innovatieve oplossingen die deze opgaaf van gemeenten vraagt.

Ruimte voor innovatie
Innovatie vraagt dat je af en toe even uit de dagdagelijkse praktijk kunt stappen en ruimte hebt voor reflectie. Het helpt dan als je de dingen handig georganiseerd hebt en niet telkens achter de feiten aan rent of incidenten aan het managen bent. Wanneer de Basis op Orde is, dat wil zeggen wanneer de uitvoering goed georganiseerd is en de ICT en informatievoorziening op orde zijn, ontstaat ruimte voor innovatie.

De regiosessies Basis op Orde zijn van die gelegenheden om eens even uit de praktijk van alledag te stappen. In de regiosessies gaan we met elkaar een aantal relevante dilemma’s rondom de decentralisaties in het sociaal domein beetpakken en bespreken. De dilemma’s gaan onder meer over de gewenste maatschappelijke effecten, privacy, mediadruk, onzekerheid en vernieuwing, bestuurlijke betrokkenheid, scoringsdrang en verantwoordingsdruk, ambtelijke onzekerheid. En over de rol van bedrijfsvoering en informatievoorziening bij deze thema’s. Daarvoor gebruiken we een simulatie die gebaseerd is op de met TNO ontwikkelde Burgemeestersgame.

Een flink aantal gemeenten meldde zich al aan. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig wie zich nog meer aanmeldt…

Femke Polman werkt voor Operatie NUP, een programma dat door KING wordt uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners